eStudent Logo
Igre na sreću: zabava ili ovisnost?

Igre na sreću: zabava ili ovisnost?

Autor: Paula Škalec, 22. 05. 2023.

Ovisnost o kocki i klađenju postaje sve veći i značajniji problem, a ova ovisnost svrstana je u poremećaje kontrole nagona. Porast ovisnika o igrama na sreću rezultat je velike dostupnosti i promidžbe istih. Također, napredak tehnologije omogućio je jednostavan i brz pristup svim oblicima igara na sreću, a najviše sportskom klađenju. 

Tanka je granica između socijalno prihvaćenog i patološkog kockanja. Socijalno kockanje ne nanosi psihičke i društvene posljedice, odnosno, ozbiljnije negativne posljedice i povezuje se isključivo sa zabavom. S druge strane, patološko kockanje pripada poremećajima navike i nagona što znači da igrač nije u mogućnosti kontrolirati poriv za kockanjem, a rizična skupina su adolescenti i muškarci. 

Uz patološko kockanje često se pojavljuju i razne druge psihičke promjene i poremećaji poput drugih ovisnosti (alkohol, duhan i sl.), anksioznih poremećaja (opsesivno-kompulzivni poremećaj, socijalna fobija), depresije te hiperaktivnosti i poremećaja pažnje. Uz to, mnogi navode da su postali nervozni, depresivni, suicidalni, razdražljivi, imaju problema sa spavanjem i slično, a vrlo često navika kockanja služi oslobađanju od stresa. 

Proces liječenja  

Liječenje ovisnosti o kocki vrlo je slično liječenju drugih ovisnosti, a najbitnije je da u liječenju sudjeluje cijela obitelj. Uključenost obitelji predstavlja podršku osobi ovisnoj o kockanju da prevlada svoje probleme, ali pozitivno utječe i na obitelj da se nauči nositi s posljedicama kockanja člana obitelji. Nakon dijagnoze bolesti, ovisnik se uključuje u dnevnu bolnicu gdje sudjeluje u terapijskim grupama te se uključuje u klub ovisnika o kocki. Naravno, postoje individualni programi liječenja ovisnosti o kocki, a najučinkovitijom smatra se kognitivno-bihevioralna terapija

Dok se kognitivno-bihevioralna terapija fokusira na promjenu pogrešnih vjerovanja, na primjer, psihodinamska terapija stavlja naglasak na uvid u vlastito ponašanje i prihvaćanje novih oblika ponašanja. Kognitivno-bihevioralni pristup u liječenju ovisnosti o igrama na sreću temelji se na pretpostavci da je ovisnost uglavnom naučeno ponašanje te se liječenjem i apstinencijom provodi izmjena slabo adaptivnog ponašanja tijekom kockanja boljim i prihvatljivim modelom ponašanja. 

Najzastupljeniji psihoterapijski tretmani su anonimni kockari, kognitivno-bihevioralna terapija i klubovi ovisnika o kocki. Zaključili smo da je ova ovisnost često povezana s drugim poremećajima mentalnog zdravlja te upravo zbog toga pri liječenju potrebna je i psihofarmakoterapija

Cjelokupni terapijski program sastoji se od: grupnog psihoterapijskog rada, interaktivnih psihoedukacijskih radionica, kognitivno-bihevioralne terapije u grupi, obiteljske terapije, individualne psihoterapije, radne terapije i tehnika relaksacije i psihofarmakoterapije. Također, sistemska obiteljska terapija, realitetna terapija i kognitivno-bihevioralna terapija pokazale su se izrazito korisnima u praksi.

Program 12 koraka jedan je od suvremenih pristupa u tretmanu ovisnosti, a kreirala ga je grupa Anonimnih alkoholičara. Tretman ne uključuje stručnjake iz područja ovisnosti već samo ovisnike i bivše ovisnike. Prvi korak ovog programa svakako je najznačajniji jer opisuje suočavanje s problemom i spoznaja da je osoba nemoćna i nema mogućnost kontrole nad vlastitim životom. Uz druga dva koja glase: 1) Povjerovali smo da nam Sila veća od nas samih može povratiti zdrav razum; 2) Odlučili smo predati svoju volju i život na brigu Bogu, kako ga mi razumijemo, oni čine Korake predaje. 

Cilj programa je ostvarivanje apstinencije pomoću ulaska u grupe podrške. Uz ranije spomenuto prihvaćanje da psihoaktivnu tvar više nismo u mogućnosti kontrolirati, bitno je aktivno sudjelovanje na svim sastancima i prihvaćanje vodstva, odnosno naglašena je duhovnost i prepuštanje višoj sili. Upravo zbog duhovne naravi programa često se sastanci bratstva održavaju u crkvenim prostorima. Ovaj program ima dugoročnu učinkovitost (apstinencija), besplatan je, dostupan svima, poboljšava samoefikasnost i opće psihosocijalno funkcioniranje.

Karakteristično za sve oblike ovisnosti o igrama na sreću, želja za lakim i brzim dolaskom do novca, a da pritom posljedice stavljaju po strani. Kockanje je u komorbiditetu s raznim drugim poremećajima i problemima te je izrazito bitno provesti cjelovito i sveobuhvatno liječenje. Iako je u ovome blogu prikazan samo jedan od modernih pristupa liječenju ovisnosti, sve je više učinkovitih i djelotvornih modela tretmana koji nastoje riješiti probleme ovisnosti na svim razinama.

Saznaj više!

Blogove koji prate predavanja i radionice u sklopu projekta  “It starts with you” možeš pronaći na našoj web stranici. O svim događajima u Udruzi pravovremeno izvještavamo na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, stoga nas zaprati! Ukoliko želiš obogatiti iskustvo studiranja sudjelujući na predavanjima, natjecanjima i projektima iz raznih područja, pretplati se na naš newsletter i redovito prati mail pretinac. 

Ostale objave

27. 05. 2023.

Šećer na kraju ovogodišnjeg LUMEN Business natjecanja - upoznajte KPMG

KPMG je međunarodna mreža revizijskih, poreznih i savjetodavnih poduzeća s korijenima koji sežu u 19. stoljeće.

26. 05. 2023.

S prvim zrakama sunca dolaze i prvi znakovi neproduktivnosti? Ne mora biti tako!

Ako produktivnost ljeti nije ni tvoja jača strana, baci oko na nekoliko savjeta kako se uspjeti odmoriti, ali i zadržati pravu doz...

25. 05. 2023.

Zavirite u radionice Zelenog eMJESECa

Provjerite kako su protekle zanimljive radionice na temu ekologije.

25. 05. 2023.

Održana je peta radionica LUMEN Data Science na temu: Data Science - Approaches and Processes

Bliži se LUMEN završnica, a prije nje, pročitaj izvještaj s posljednje Data Science radionice

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri