eStudent Logo
Slika o sebi: radom na sebi od nezadovoljstva do uspješnije ličnosti

Slika o sebi: radom na sebi od nezadovoljstva do uspješnije ličnosti

Autor: Tin Jednobrković, 22. 04. 2023.

Što predstavlja slika o sebi? Neki psiholozi definiraju ovaj pojam kao „sveukupnu subjektivnu percepciju samog sebe“, no ipak ne postoji definicija koja je univerzalno priznata. Također, neki psiholozi sliku o sebi poistovjećuju, ili barem usko povezuju, sa samopoštovanjem, samoprihvaćanjem i percepcijom vlastite vrijednosti. 

Kao ljudi, svakodnevno smo izloženi pritiscima, normama i očekivanjima drugih koje nastojimo i želimo ispuniti. Ispunjavanjem tih očekivanja i uspješnim rješavanjem izazova razvijamo bolje samopoštovanje i gradimo bolju sliku o sebi. No, što se dogodi kada ne uspijemo izvršiti svoje zadaće, ili ne ispunimo očekivanja ili vjerovanja o samom sebi? To nas može odvesti na put niskog samopoštovanja čime štetimo vlastitom razvoju i stvaramo negativnu sliku o sebi. Zato je važno zapamtiti da nas naši neuspjesi ili loša iskustva definiraju samo onoliko koliko mi to želimo.

Svaka osoba ima svoj identitet i gradi ga na temelju svojih zanimanja i hobija. Bilo kakvi problemi koji remete izvođenje tih aktivnosti mogu značajno narušiti samopouzdanje. Na primjer, loši rezultati na ispitima ili seminaru mogu značajno naškoditi samopoimanju studenta, neuspjeh na natjecanju može narušiti samopouzdanje sportaša, a stresni i turbulentni period na poslu može uzrokovati sumnje u samoga sebe. 

Nedvojbeno je da će svaka osoba barem jednom u životu imati nekakvu krizu koja će ugroziti njenu sliku o sebi, ali bitno je ostati ustrajan i ne dopustiti tom iskustvu da nas obeshrabri. Radom i razvijanjem sve bolje i bolje upoznajemo sami sebe. Saznajemo čime se volimo baviti, a čime ne, u čemu smo dobri i u čemu ne, koje su naše granice, koja svojstva sebe možemo promijeniti, a koja ne i još mnogo toga. Svi ti aspekti čine nas jedinstvenim i nema razloga onima koje ne možemo promijeniti. Imati zdravu sliku o sebi znači prihvatiti svoje nesavršenosti, a i dalje raditi i davati sve od sebe u svemu što radimo.

Jedan od najčešćih uzroka loše slike o sebi jest nezadovoljstvo vlastitim izgledom. Mnogi ljudi preopterećeni su svojim izgledom i smatraju se manje vrijednim jer ne ispunjavaju svoja visoka očekivanja. Tjelesni izgled velikom je većinom određen , što znači da ga ne možemo značajno promijeniti. Ipak, to ne znači da je loše pokušati poboljšati vlastiti izgled pomoću npr. tjelovježbe i zdrave prehrane. Isto tako uvijek treba imati na umu da naš izgled nije ključni dio našeg karaktera. 

I ne moramo voljeti sami sebi, ali moramo prihvatiti osobine koje ne možemo promijeniti i truditi se poboljšati one koje možemo. S negativnom slikom o sebi i preopterećenosti vlastitim pogreškama i propustima samo otežavamo naš daljnji rast i razvoj. Pogreške postoje da bi učili od njih, a ne da nas progone i sputavaju u radu. Prirodno je imati sumnje u sebe i bojati se neuspjeha, no ne smijemo dopustiti da nas to sabotira u našem radu na sebi. Ustrajnim radom i razvojem sebe gradimo bolju i pozitivniju ličnost čime svaki aspekt našeg života postaje kvalitetniji.   

Saznaj više!

Blogove koji prate predavanja i radionice u sklopu projekta  “It starts with you” možeš pronaći na našoj web stranici. O svim događajima u Udruzi pravovremeno izvještavamo na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, stoga nas zaprati! Ukoliko želiš obogatiti iskustvo studiranja sudjelujući na predavanjima, natjecanjima i projektima iz raznih područja, pretplati se na naš newsletter i redovito prati mail pretinac. 

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri