eStudent Logo
Začini se kulturom uz radionice, predavanja i humanitarnu izložbu projekta Rikula

Začini se kulturom uz radionice, predavanja i humanitarnu izložbu projekta Rikula

Autor: Ines Buljat, 15. 03. 2021.

Malo je gradova na svijetu koji u svom imenu nose obilježje vode, a grad Rijeka na talijanskom se naziva Fiume što znači rijeka. Referenca je na rijeku Rječinu, poznatu i kao Fiumara koja prolazi kroz grad, a nekad davno dijelila ga je na dva dijela, dijeleći i dvije države. Rječina je glavni prirodni resurs grada Rijeke s obiljem pitke visokokvalitetne vode.

Ispod površine grada koji je pokriven betonom i asfaltom, teku potoci, izvire voda, dok su u prošlosti na tim mjestima bila kupališta i perila gdje su nekad davno žene iz okolnih mjesta prale rublje. Imena ulica i dijelova grada Rijeke, dobila su nazive po svim tim izvorima i potocima.

Najveća pomorska luka u Hrvatskoj je u Rijeci, a svrstava se među deset najvećih europskih luka. Za vrijeme izgradnje i širenja riječke luke, na prostoru Mola Longa, smjestile su se riječke lučke dizalice. To su pokretne dizalice koje su se kretale metalnim tračnicama duž terminala kako bi prenosile teret. Nazivaju se još i „žirafama“ zbog svoje forme – visoke, stoje na četvornim nogama te imaju visoke vratove i glave.

Prostor Mola Longa dio je zaštićene Urbanističke cjeline grada i podliježu Zakonu o zaštiti i očuvanja kulturnih dobara. Kako su se riječke dizalice godinama koristile, odlučilo se da će se zadržati kao uspomena. Kroz godine su se obnavljale i uvodile promjene kao primjerice postavljanje reflektora koji se pale za različite događaje, praznike i blagdane. Smatraju se jednim od mnogobrojnih simbola grada Rijeke i njegovim vizualnim identitetom, po kojem je upravo projekt Rikula simbolično dobio inspiraciju za svoj logo.

Rikula je novi kulturni projekt koji je pod organizacijom riječkog tima Rijeka – humanitarne aktivnosti.

Projekt se sastoji od predavanja i radionica kroz koje se želi sudionike upoznati s raznim područjima umjetnosti i dizajna.

Predviđene radionice i predavanja na koja se možete prijaviti su:

1.   „Upoznajmo svijet keramike“ by Dijana Trtanj – održava se 18. ožujka u 17 sati, lokacija: Palach

2.   „Radionica kreativne fotografije“ by Borislav Božić – održava se 19. ožujka u 18 sati, lokacija: Palach

3.   „Medij keramike – između arhaičnog i suvremenog, Keramika i njena primjena u sferi digitalnog“ by Rino Banko i Dražen Vitolović – održava se 22. ožujka u 18:30 na Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeka

4.   „Best feed forward“ by Alessia Stelko – održava se 23. ožujka u 17 sati, lokacija: Palach

Zbog epidemioloških mjera, maksimalan broj dopuštenih sudionika na svakoj radionici je 15 osoba, a prijaviti se možete ovdje.

Završnica projekta je humanitarna izložba koja se održava od 25. ožujka do 28. ožujka 2021. od 17 do 20 sati u Galeriji Studentskog Kulturnog Centra u Rijeci.

Glavna tema ovogodišnjih prijava za humanitarne radove bila je voda po uzoru na bogate vodene površine grada Rijeke. Radovi su mogli biti izrađeni u bilo kojoj likovnoj, fotografskoj ili kiparskoj tehnici. Tri najbolja rada bit će odabrana glasanjem stručnog žirija kojeg čine organizatori natjecanja i stručnjaci s područja umjetnosti:

-          doc.art. Darija Žmak Kunić, mr.art. s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

-          Katarina Kožul, predstavnica studenata Akademije primijenjenih umjetnosti i voditeljica Galerije studentskog kulturnog centra

-          Ksenija Orelj, viša kustosica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

-          Tim Rijeka – humanitarne aktivnosti 

Četvrti najbolji rad bira publika, nakon što se zbroje glasovi svih posjetitelja tijekom cijelog trajanja izložbe.

Izložba je humanitarnog karaktera, te će se sva sredstva prikupljena od kupljenih ulaznica donirati časopisu Ulične svjetiljke koji se bavi problemima beskućnika. Minimalna donacija je cijena ulaznice od 15 kuna.

Rijeka je grad bogate gospodarske, političke, kulturne, obrazovne i znanstvene povijesti koja je kroz godine samo nastavila rasti. Tako je 2016. godine, proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu

Poznati putopisni novinar Alex Crevar, godinama piše reportaže svojih putovanja za poznate svjetske časopise kao što su New York Times, National Geographic Travel i Lonely Planet. Rado posjećuje Hrvatsku, a najdraži grad mu je Rijeka jer smatra da ima artističku i radničku dušu koja ga čini posebnim. Oduševljen Rijekom, napisao je članak od pet stranica u tiskanome izdanju New York Timesa koji se zove “36 hours in Rijeka”. Članak je izašao i u digitalnoj formi te ga je vidjelo više od 46 milijuna čitatelja diljem svijeta. Kroz društvenu, kulturnu i povijesnu prizmu, prikazao je grad Rijeku u najljepšem svjetlu i time pridonio promidžbi Rijeke.

Začini se kulturom uz Rikulu, a za više informacija posjeti njihov službeni događaj na Facebook stranici udruge! Ako želiš saznati više informacija o eSTUDENTu i drugim projektima, posjeti web stranicu ili društvene mreže Instagram, Facebook i LinkedIn. Sve novosti vezane uz rad udruge saznaj prijavom na newsletter.

Ostale objave

28. 05. 2022.

EVENT MANAGEMENT-Organizacija ti je jača strana, voliš party i plešeš bez mana?

Provjerite tko stoji iza organiziranja najboljih događaja u Udruzi, s kojim izazovima se tim susreće i saznaj jesi li upravo ti id...

26. 05. 2022.

Razmišljaš o tetoviranju - evo što sve trebaš znati

Za malo stvari u našim životima možemo garantirati da su vječne, ali ipak postoji nešto za što sa sigurnošću možemo, a to su tetov...

16. 05. 2022.

Ljekovitost samoniklog bilja

Radionica o samoniklom ljekovitom bilju održana je u Maksimiru u sklopu projekta Zeleni eMJESEC. Polaznici radionice naučili su mn...

16. 05. 2022.

Održali smo turnir Kopačka solidarnosti

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, rekli bi mnogi, a ono što je eSTUDENTov tim Društveno odgovorno poslovanje (DOP) ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri