eStudent Logo
Uspješno završena prva godina kulturno humanitarnog projekta Rikula

Uspješno završena prva godina kulturno humanitarnog projekta Rikula

Autor: Ines Buljat, 03. 04. 2021.

Riječki tim Rijeka – humanitarne aktivnosti, uspješno je priveo kraju prvu godinu održavanja svog novog kulturnog projekta Rikula. Ovaj projekt jedinstven je po svojoj tematici jer se jedini od sva 34 projekta unutar udruge eSTUDENT, bavi područjem kulture te je uz to humanitarnog karaktera.

Projekt Rikula je osmišljen zbog promicanja kulture u Rijeci i upoznavanja s istom. Njegovo ime to savršeno i sumira: Rijeka + Kultura = Rikula. Sama svrha projekta je omogućiti sudionicima upoznavanje s raznim aspektima kulture te ih nagnati na samostalnu izradu radova.

Unutar projekta održale su se četiri zanimljive radionice, a prva se održala 18. ožujka na lokaciji Palach pod nazivom „Upoznajmo svijet keramike“ i izvodila ju je Dijana Trtanj. Sudionici su se upoznali s različitim vrstama gline, njihovom namjenom, osnovnim tehnikama oblikovanja te osnovnim dekorativnim tehnikama. Također, Dijana je sudionicima pokazala neke svoje radove od gline, a nakon edukativnog predavanja, sudionici su imali priliku prenijeti svoje znanje na praktični dio. Upravo je to oduševilo sudionike jer su izrađivali glinene zdjelice koje su kasnije mogli ponijeti sa sobom kao uspomenu.

„Radionica kreativne fotografije“ održala se 19. ožujka, a predavač je bio Borislav Božić. Studentica Nina Vukelić podijelila je svoje zadovoljstvo radionicom u nekoliko rečenica:

„Radionica je bila vrlo zanimljiva jer nam je profesor kroz povijesni vijek objasnio kako je napredovala tehnika fotografiranja. Također, prikazao nam je na nekoliko primjera što je to kompozicija, nakon čega nam je zadao zadatak da se sami okušamo u fotografiji. Zadatak je bio da slikamo neki ulični kadar u našem gradu i zatim je to stavio na web stranicu i organizirao mini izložbu samo za naše radove. Ova radionica bila je odlično iskustvo za usavršiti svoje znanje u fotografiji i prilika da našu okolinu pregledamo iz druge perspektive!“

Treća radionica sastojala se od dva predavanja o keramici, a održala se 22. ožujka na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Prvo predavanje pod nazivom „Medij keramike – između arhaičnog i suvremenog“, održao je doc. mr. art. Dražen Vitolović, a drugo predavanje pod nazivom „Keramika i njena primjena u sferi digitalnog“ održao je akademski kipar Rino Banko.

Na prvom dijelu prikazao se pregled keramike kroz povijest, gdje se koristila, kako se koristila, koje su najpoznatije stare građevine i tvorbe napravljene od keramike, kako je sve to kroz godine evoluiralo te gdje se i dan danas koristi. Drugi dio predavanja bio je o korištenju 3D printera i njegovim mogućnostima što je značajno zaintrigiralo sudionike. Predavači su pokazali što se s printerom može postići i što se s njim sve danas radi – od Space shuttle-ova do apstraktne keramičke umjetnosti koja se ne može dobiti s rukom već samo s 3D printerom.

Zadnja radionica za ovu godinu održala se 23. ožujka na lokaciji Palach, a zvala se „Best feed forward“. Održala ju je mlada umjetnica i fotografkinja Alessia Stelko koja je sudionicima otkrila male tajne kako se istaknuti na Instagramu – koje boje koristiti, kako posložiti svoj feed te kako napraviti što kvalitetniji sadržaj. Osim toga, naučila je sudionike načinima pokretanja vlastitog online posla.

Zaključni dio ovog kulturnog projekta bila je humanitarna izložba koja se zvala „Rikula i voda“. Humanitarna izložba svečano se otvorila 25. ožujka s početkom u 17 sati, a bila je otvorena svakim danom do 28. ožujka u dva termina – jutrom od 10 do 13 sati, te popodne od 17 do 20 sati u Galeriji Principij.

Glavna tema ovogodišnjih prijava za humanitarne radove bila je voda po uzoru na bogate vodene površine grada Rijeke, a radovi su mogli biti izrađeni u bilo kojoj likovnoj, fotografskoj ili kiparskoj tehnici. Također, radove su mogli prijaviti svi studenti kojima je hobi umjetnost i koji se pronalaze u samoj kreativnosti projekta i ovogodišnje tematike. Fokus nije konkretno na profesionalnim umjetnicima, već na poticanju zajednice da se uključe u ovaj projekt bez ustručavanja.

Od brojnih predivnih i jedinstvenih radova, odabrana su tri najbolja od strane stručnog žirija kojeg su činili organizatori natjecanja i stručnjaci s područja umjetnosti:

1.   mjesto zauzela je Irena Maralushaj

2.   mjesto osvojila je Iva Starac

3.   mjesto pripalo je Nini Gušić

Zadnji glas birala je publika, a osvojila ga je Petra Mrković

Čestitamo našim kreativcima na svim osvojenim mjestima! :)

S obzirom na to da je izložba bila humanitarnog karaktera, posjetitelji su svojim ulaznicama za izložbu donirali 981,10 kuna časopisu Ulične svjetiljke koji se bavi temama beskućništva.

Zahvaljujemo se svim izvrsnim predavačima koji su nesebično podijelili svoja znanja i iskustva te su na zanimljiv i proaktivan način pridonijeli uspješnosti svih radionica. Također, želimo zahvaliti i svim sudionicima, posjetiteljima izložbe i prijavljenim radovima bez kojih ovaj projekt ne bi bio isti.

Ne ustručavaj se pokazati i sljedeće godine svoju umjetničku stranu, nastavi pratiti projekt Rikula! Ako želiš saznati više informacija o udruzi eSTUDENT i drugim projektima, posjeti web stranicu ili društvene mreže Instagram, Facebook i LinkedIn. Sve novosti vezane uz rad udruge saznaj prijavom na newsletter.

Ostale objave

20. 04. 2021.

Završno slijetanje - Održane su posljednje dvije radionice projekta Karijerni aerodrom

Nakon prve tri uspješne radionice projekta Karijerni aerodrom, studenti su imali priliku odslušati još dvije radionice koje su bil...

19. 04. 2021.

Izlet u jednu od najbrže rastućih softverskih kompanija u Europi

Na još jednom interaktivnom Izletu na buduće radno mjesto, zaposlenici Q Agency otkrili su nam kako izgleda tipičan radni dan u sv...

17. 04. 2021.

Prve tri destinacije prema poslovnom uspjehu su iza nas

Prva tri dana projekta Karijerni aerodrom uspješno su započela radionicama o izradi motivacijskog pisma, CV-a i kako uspješno odra...

12. 04. 2021.

Priprema, pozor – otvorene su prijave za Business Matchmaker!

Ekonomisti, prijavite se na jedinstveni speed dating događaj namijenjen upravo vama!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri