eStudent Logo
Spavanje - eliksir života

Spavanje - eliksir života

Autor: Barbara Gašpar, 18. 05. 2020.

Predavanje Spavanje - eliksir života koje nam je u sklopu projekta Mozak voli zdravo pripremila Marina Milošević donosi odgovore na pitanja što je san i kako ga poboljšati. Objasnila nam je da je spavanje prirodno stanje uma i tijela karakterizirano promijenjenim stanjem svijesti, djelomično odsutnom osjetnom aktivnošću te smanjenom mišićnom aktivnošću. Ono pomaže pri regeneraciji mozga i pruža priliku da se sve primljene informacije procesuiraju i rasporede.

Upoznaj dijelove mozga 

Ritmom spavanja upravlja cirkadijani ritam čiji se okidač nalazi u dijelu mozga koji se naziva hipotalamus. On komunicira s brojnim drugim strukturama u mozgu i tako utječe na različite procese u tijelu. Struktura koja služi za pohranjivanje informacija u kratkoročnu i dugoročnu memoriju te za snalaženje u prostoru naziva se hipokampus koji izgledom podsjeća na morskog konja. Hipokampus i hipotalamus komuniciraju i tako stvaraju neraskidivu vezu između spavanja i pamćenja.

Kvalitetan san za dug i zdrav život

Mozak je za vrijeme spavanja prilično aktivan, usvajaju se naučene informacije, upravlja procesima cijelog organizma. Spavanje se sastoji od NREM (N1, N2, N3) i REM faze, spavanja. Jedan ciklus spavanja traje 90 minuta, a potrebno nam je oko 4-6 ciklusa spavanja noću. Za vrijeme REM faze spavanja uglavnom sanjamo, a naši mišići su „ugašeni“. 

Proučavanjem povezanosti spavanja i memorije došlo se do zaključka kako je spavanje jedno od glavnih preduvjeta za kvalitetno pamćenje, čiji nedostatak predstavlja rizik za razvoj demencije. Studenti upamtite! U odrasloj dobi  potrebno je minimalno 8 sati sna noću za pohranu naučenih informacija. Spavanje ima važan utjecaj na imunološki sustav. Manjkom sna smanjuje se aktivnost „popravljačkih“ mehanizama u tijelu i povećava mogućnost razvoja tumora, upalnih procesa i kroničnih bolesti. Razne tvari utječu na kvalitetu i strukturu sna, bilo hrana ili piće poput alkohola koji se često koristi kao pomoć prilikom usnivanja.

Paraliza sna predstavlja neugodno, kratkotrajno stanje, koje se javlja u trenucima kada se osoba budi iz sna ili kada tek počinje sanjati. Osoba se osjeća svjesno i mentalno budno, no ne može se kretati što može predstavljati veliku neugodnost i anksioznost za pojedinca. Najčešći razlog zloupotrebe lijekova, sedativa,  je nesanica. Istraživanja su pokazala da su učinci takvih lijekova kratkotrajni i  negativno utječu na kvalitetu spavanja, a kognitivno bihevioralna terapija jedina je dokazano učinkovita metoda liječenja nesanice.

Tips & Tricks kako zaspati u tren oka

Higijena spavanja je osnovna terapija većine poremećaja spavanja, a prvi korak u njenom održavanju jest uspostavljanje pravilnog rasporeda spavanja kojim kroz duže vremena djelujemo na brojne aktivnosti organizma jer naš mozak voli konstantnu. Važno je ograničiti konzumiranje kofeina, izbjegavati alkohol u večernjim satima, spavati u hladnijem prostoru, otprilike 18°C, ukloniti televizor iz spavaće sobe, izbjegavati duge popodnevne odmore, posljednji obrok pojesti minimalno 2 sata prije spavanja.

Informirajte se i očuvajte vaše mentalno i tjelesno zdravlje, poboljšajte kvalitetu vašeg života prateći projekt Mozak voli Zdravo. Više podataka o samom projektu možete saznati na našem  Facebooku i Instagramu. Budite u toku sa svim aktualnostima iz eSTUDENT svijeta - posjetite naš web ili se jednostavno pretplatite na newsletter

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri