eStudent Logo
Prvi dan DOP Week-a: "DOP - trošak ili investicija?"

Prvi dan DOP Week-a: "DOP - trošak ili investicija?"

Autor: Dora Badurina, 08. 12. 2021.

Na ovogodišnjem DOP Week-u, u organizaciji tima Društveno odgovorno poslovanje (DOP)  u udruzi eSTUDENT, predavanja i panel rasprava održali su se 6. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva uz prisutnost mnogih studenata. Poduzeća poput Erste-a, British American Tobacco-a (BAT), HEP-a, Rockwool-a i Valamar Riviere predstavila su društveno odgovorne promjene koje provode u svojim poslovanjima. 

ERSTE 

Poduzeće Erste predstavila je Ines Šuvak Mora, psihologinja u Ljudskim resursima, koja je svojim predavanjem „Različitost dobrodošla – raznolikost na Erste način“ približila studentima koliko je danas važno okrenuti poslovanje zajednici, pa tako i prema zaposlenicima. 

Naglasila je kako su upravo zaposlenici najveća snaga Erste banke i Erste Grupe u Hrvatskoj te da provode mnoge aktivnosti kojima podržavaju raznolikost, grade interni branding te se tako bore protiv mnogih stereotipa koja su čvrsto utemeljena u društvu. Interna edukacija i komunikacija, pružanje platforme za psihološko zdravlje i pomoć, pružanje stipendija za studente s invaliditetom i povećanje udjela žena u prvoj liniji upravljanja samo su jedni od društveno odgovornih ciljeva koje ovo poduzeće poduzima.

ROCKWOOL

O tome je li društveno odgovorno ponašanje trošak ili investicija, poduzeća poput HEP-a, Rockwool-a i British American Tobacco-a, na ovogodišnjoj panel raspravi jednoglasno su odgovorili da se radi o investiciji koju bi danas svako poduzeće trebalo provoditi. „Društveno odgovorno poslovanje danas više nije ni izbor“ zaključila je Anđelka Toto Ormuž iz Rockwool-a koja je htjela naglasiti kako se u današnjem svijetu uistinu velik broj poduzeća identificira kao društveno odgovorna. 

Osim što takav način poslovanja pridonosi boljoj percepciji i imidžu poduzeća, ono je fokusirano na zaposlenicima kao i boljoj budućnosti. Rockwool već jedanaest generacija raspisuje natječaj za stipendije pod nazivom „Je li plava boja vaše latice?“. Isto tako, u svojim tvornicama kamene vune nastoje smanjivati emisije plinova, reciklirati kamenu vunu te provoditi ponovno korištenja otpada te tako biti ekološki osviješteni. 

HEP

Tamara Tarnik iz HEP-a, društveno odgovorno poslovanje predstavila je kao investiciju jer pruža korist ne samo poduzeću već i svim akterima i dionicima s kojima se posluje. HEP je predstavila kao ekološki osviješteno poduzeće koje koristi solarne elektrane i bavi se očuvanjem bioraznolikosti prilagođavajući se mnogim klimatskim promjenama. HEP ulaže u svoje zaposlenike radeći na cjeloživotnom učenje i pružanju mnogih stipendija studentima, kao i polaznicima tehničkih škola. 

BAT

Naposljetku na panel raspravi predstavila se Maja Đumlija iz British American Tobacco-a te raspravljala o inovacijama na kojima rade na području tehnologije i razvijanju novih kategorija proizvoda. Njihov je cilj DOP-a povećati zdravstveni učinak na društvo, to jest osmisliti proizvode koji bi bili zamjena za duhan, njihov primaran proizvod. Kao poduzeće pridaju veliku pozornost ulaganju u okoliš, primjerice kod iskoristivosti vode i ponovnog upotrebljavanja otpada.

VALAMAR RIVIERA

Posljednja predavačica bila je Deana Stipanović iz Valamar Rivere koja je predstavila projekt „Zeleni Valamar“, jedan od devet krovnih programa u kojima se provodi društveno odgovorno poslovanje. Zeleni Valamar usmjeren je na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ulaganje u korištenje održivih izvora energije, nabavku električnih vozila i kupovinu električne energije koja ima HEP-ov zeleni certifikat.

Valamar je postigao značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova zbog ulaganja u projekte energetske učinkovitosti, a 2019. pokrenuo inicijativu godišnje sadnje stabala „1000 stabala Valamara“. Isto tako, na početku pandemije poduzeće je svojim zaposlenicima ponudio program „Pause Restart“ koji je mnogima sačuvao radno mjesto.

Prisutni studenti sudjelovali su u interaktivnim predavanjima, a jedna od sudionica izdvojila je: „Nisam znala puno o društveno odgovornom poslovanju, kao i zapravo većina studenata, pa smatram da bi baš zbog toga trebali imati više ovakvih projekata jer me ovaj projekt osvijestio što ću jednog dana tražiti u svojim budućim poslodavcima.“

Projektni tim društveno odgovornog poslovanja sa zadovoljstvom je održao prvi dan DOP Week-a uživo te se zahvalio predavačima na prijateljskom pristupu koji je omogućio lakše približavanje tema svim prisutnim studentima. Sljedeća predavanja i panel rasprave pratite preko ZOOM platforme 8. prosinca od 12 sati.

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili sličnim projektima, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

17. 01. 2022.

Otvorena je LUMEN platforma najvećih studentskih natjecanja u RH i regiji!

Pročitajte što su nam sve prošlogodišnji pobjednici i poduzeća rekli o ovogodišnjim LUMEN natjecanjima.

16. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Engineering su otvorene!

Pronađi svoju frekvenciju: do 31. siječnja prijavi se na LUMEN Engineering natjecanje s područja elektrotehnike

14. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Development su otvorene!

Otvorene su prijave za LUMEN Development. Prijavi se, pokaži svoje sposobnosti i osvoji nagrade!

13. 01. 2022.

Počinju prijave poduzeća za sudjelovanje u Zlatnom indeksu

Zlatni indeks već dvanaestu godinu zaredom omogućuje studentima da nagrade poduzeća za kontinuirani doprinos razvoju akademske zaj...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri