eStudent Logo
Povratak studentskoj rutini - tips and tricks

Povratak studentskoj rutini - tips and tricks

Autor: Anamaria Bilić, 15. 09. 2020.

Kako se ljeto bliži kraju, tako studentske obveze zovu. Ljeto je bilo dugo, toplo, zabavno i opušteno, a sada počinje ponovno stresni period, predavanja, ispiti, ali mnogima i posao uz sve to. Sigurno da vam se nije jednostavno vratiti u study mood, stoga eSTUDENT donosi nekoliko savjeta za što bezbolniji povratak.

Potrebno vrijeme prilagodbe

Svi želimo iskoristiti i onaj posljednji dan odmora da budemo npr. na moru ili kod kuće, stoga se često baš dan prije nego što predavanja počnu vraćamo u studentski smještaj, ali tu griješimo. Našem organizmu potrebno je vrijeme prilagodbe, odnosno određeno vrijeme kako bismo se vratili u rutinu studentskog života. Najgore je započeti radni tjedan, a da se prethodno nismo raspakirali, smjestili i pripremili, stoga savjetujemo da se vratite bar nekoliko dana prije no što predavanja započnu. 

Pričajte s kolegama

Vjerojatno neke od kolega i prijatelja niste vidjeli tijekom ljeta i zasigurno su i oni, kao i vi, imali ljeto puno doživljaja, stoga si prepričajte doživljaje, pokažite fotografije i videozapise, a prisjećanjem i dijeljenjem istih zasigurno ćete se osjećati bolje te ćete smanjiti nervozu i napetost.

Napravite raspored

Prvi tjedan dana će vam sigurno biti najgori te nećete imati dovoljno koncentracije pratiti predavanja, učiti ili raditi, a u tom vam uvelike može pomoći plan rada. Isplanirajte si aktivnosti tijekom dana i čvrsto se držite rasporeda, zapišite ih u rokovnik, na list papira ili koristite neku od aplikacija na mobilnim uređajima. Nikako nemojte zaboraviti ubaciti i dio dana za opuštanje, druženje i odmor.

Okružite se stvarima koje volite

Ako na radnom stolu imate fotografiju neke drage osobe, suvenir s nekog od putovanja ili nešto slično što u vama budi ugodne emocije i razvlači vam se osmijeh na lice samim pogledom na taj predmet bit će vam puno lakše u trenutcima kada vas uhvati tuga i nostalgija.

Planirajte sljedeće putovanje 

Iako ste se tek vratili fakultetskim obvezama to nije razlog da ne razmišljate i planirate gdje otići napuniti baterije za vikend ili tijekom sljedećeg slobodnog razdoblja. Ako vas pri tom zamišljanje i planiranje novog izleta ili putovanja opušta, tada nemate razloga da isti ne planirate već sad.

Nađite vremena za sebe

Iako je odmor gotov i vratili ste se u svakodnevicu, nađite vremena za sebe i stvari koje volite. Imajte na umu da je opuštanje našem organizmu potrebno isto koliko san ili zdrava prehrana, kao i da opuštanje smanjuje rizik od nastanka depresije, anksioznosti i razdražljivosti.  

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da se što prije vratite u rutinu studentskog života. Za još raznovrsnih savjeta i kvalitetnog sadržaja pratite eSTUDENT Facebook, Instagram i web te se pretplatite na newsletter.

Ostale objave

22. 09. 2020.

Učiti je lako - eSTUDENT zna kako!

Donosimo vam nekoliko provjerenih metoda uz koje će vam učenje biti brzo i jednostavno.

15. 09. 2020.

Ljeto je skoro gotovo, a studentske obveze zovu. eSTUDENT ti donosi savjete kako se što bezbolnije vratiti studentskoj rutini.

07. 09. 2020.

Počinju prijave poduzeća za Career Speed Dating 2020.

Prijave poduzeća za ovogodišnju 5.0 verziju traju do 25. rujna.

21. 07. 2020.

Još jedna uzbudljiva eSTUDENT godina privedena kraju

Sum Up kao šećer na kraju ove nepredvidljive godine.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri