eStudent Logo
Održiva moda – novi trend ili budućnost tekstilne industrije?

Održiva moda – novi trend ili budućnost tekstilne industrije?

Autor: Tena Žuger , 07. 06. 2021.

Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva osnova, osnivačica i voditeljica Instituta održive mode održala je 28. svibnja online predavanje na temu „Održiva moda“. 

Na početku je objasnila  kako je  pojam „održiva moda“ bila najtraženiji i najpopularniji pojam vezan uz modu 2019. godine te se tada dogodila prekretnica za održivu modu. Tijekom protekle dvije godine online prodaja velikim brendovima porasla za 95% zbog pandemije koronavirusa. 

Trenutno se nalazimo u akutnoj krizi održivosti i održivog razvoja, a prijetnju preživljavanja u budućnosti predstavlja naš način življenja i vrijednosti. Svi trenutni mikrotrendovi, mikrosezone i globalizacija čine fast fashion neodrživim. Modna industrija ima najmanje inovacija, napredak se promatra kroz konkurenciju - tekstilna industrija treba naučiti surađivati kako bi došlo do napretka. Postoji proaktivni i reaktivni put. Proaktivni se veže uz prevenciju i redukciju, a reaktivni za recikliranje i ponovno korištenje proizvoda. 

Ivana je također objasnila kako postoji osam koraka za stvaranje suvremenih odjevnih predmeta koji u konačnici imaju kratkotrajni vijek trajanja. Spomenula je kako je poliester jedan od uzroka gomilanja mikroplastike u našem okolišu, a jedan od ciljeva održive mode je smanjene korištenja poliestera te uvođenje organskog pamuka  u odjeću. 

Objasnila je razliku između održive i cirkularne mode koja se nalazi u upotrebi, vrsti i namjeni predmeta. Cirkulirana ekonomija predstavlja sustav tehno-sfere i bio-sfere s tehnološkim i biološkim ciklusima kroz koje se proizvodi i materijali mogu ponovno uvesti u sustav. 

Najvažnije stavke ovog sustava jesu: implementacija cirkularnog dizajna, produljenje trajanja odjevnih predmeta, povećanje preprodaje te povećanje udjela odjeće s recikliranim materijalima i vlaknima. 

Ivana se osvrnula i na hrvatski sustav reciklaže koji smatra dobrim, ipak izražena je industrija tehničkih tekstila i downcyclinga u kojem se proizvodi i materijali pretvaraju u nove proizvode lošije kvalitete i smanjene funkcionalnosti te wish-cycling, tj. želja za recikliranjem proizvoda koji se ne mogu reciklirati. 

Što mi, kao kupci, možemo učiniti?

 • Ako odjevni predmet nosite samo 9 mjeseci duže, ekološki otisak je manji za 20-30%. 
 • Kad je moguće, perite odjeću na 30ºC, jer se iznad 30ºC tekstil lakše „raspada“. 
 • Koristite tekući, ekološki, deterdžent  te odjeću sušite na zraku.
 • Smanjite broj pranja jer se pri svakom pranju u vodu otpuštaju mikrovlakna – mikroplastika. 
 • Pomoću aplikacije Good On You možete provjeriti održivost svih dostupnih modnih brendova.
 • Pazite na greenwashing – velike izjave brendova, planove bez uporišta i odgovornosti, usmjerenost ne određene male „održive” kolekcije nasuprot ostatka proizvodnje koji je dio brze mode. 
 • Kupujte od manjih, lokalnih, proizvođača
 •  Budite svjesni kupci, nemojte kupovati predmete u trendu, nego one predmete koji će vam biti funkcionalne i estetske prirode.  
 • Ako želite podržati održivost, morate biti spremni platiti više

Tri najvažnija pitanja koja pitati lokalnog proizvođača tekstilnih predmeta

 1. Koja je sirovina u pitanju?
 2. Gdje nabavljate sirovinu? 
 3. Tko i gdje se proizvodi predmet?

Svakim korakom i svakim danom mi gradimo budućnost. Do održivosti možemo doći jedino zajedničkim snagama jer je to zajednički put. Promjena dolazi u valovima. Mi smo rješenje problema, sa znanjem koje donosi moć mi smo promjena i put. Sve u našim rukama.

Ivana smatra kako je  2021. godina je godina koja određuje budućnost i novo lice industrije te se nada se da će mladi ljudi predvoditi s novim načinom razmišljanja i idejama. 

Zaprati eSTUDENT Facebook i Instagram profil. Više informacija o projektu možeš pronaći na našem webu ili se pretplati na naš newsletter kako bi uvijek bio informiran o aktivnostima udruge.

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri