eStudent Logo
Održano prvo “Znanost za sve” predavanje: uz Taxon ekspedicije i laici mogu proučavati bioraznolikost

Održano prvo “Znanost za sve” predavanje: uz Taxon ekspedicije i laici mogu proučavati bioraznolikost

Autor: Goran Terzić, 21. 12. 2021.

U sklopu projekta „Znanost za sve“, 17. prosinca održano je prvo predavanje pod nazivom „Od laika do znanstvenika“. Predavanje je održala biospeleologinja Iva Njunjić te je sa sudionicima podijelila znanja i iskustva prikupljena sudjelovanjem u Taxon ekspedicijama.

Što radi „Taxon Expeditions“?

„Taxon Expeditions“ organizacija je osnovana 2017. godine sa sjedištem u Leidenu. Zadatak je tima, koji trenutno broji 8 znanstvenika, posjetiti egzotična mjesta poput špilja ili džungli te proučavati bioraznolikost s ciljem otkrivanja novih vrsta. Ipak, budući da kvalitetna istraživanja zahtijevaju korištenje opreme i boravak u laboratoriju, teren se bira s obzirom na uvjete koji dopuštaju provedbu analize prikupljenog. Dosada je provedeno 7 ekspedicija koje su iznjedrile 20 novih vrsta, a radi se o insektima i puževima.

Njunjić tvrdi kako nije imala mnogo neugodnih situacija tijekom ekspedicija, no napominje da je uvijek potrebno biti na oprezu. Posebno ističe ljepotu špiljske faune te priliku za bliske susrete sa životinjama.

I laik može biti znanstvenik

Predavačica je istaknula da za sudjelovanje u ekspedicijama nije nužno biti znanstvenik, već da je potrebna samo želja za avanturom. Štoviše, zagovara „citizen science“, smatrajući da i laici mogu potpuno sami provoditi znanstvena istraživanja te da će na taj način bolje razumjeti kako znanost funkcionira. Dodala je da znanost vidi kao „igru za odrasle“ i da je istraživanje moguće provesti u vlastitom vrtu te doći do zavidnih rezultata. Uz to, napominje da je važno obratiti pažnju na sitne vrste oko nas budući da neke od njih izumiru i prije nego su otkrivene.

Po završetku predavanja popraćenog mnoštvom fotografija te ponekim videozapisom s terena, uslijedila su brojna pitanja vezana za metode istraživanja, objavljivanje rezultata i planirane destinacije budućih ekspedicija. Neke od sudionika zanimalo je financiraju li države ili lokalne zajednice takve projekte. Premda su državne investicije rijetke, Njunjić tvrdi da ako se radi nešto što se voli, uvijek će biti uspješno, bez obzira na slabu potporu.

Saznaj više!

Više informacija o ovome i drugim projektima koje provodimo saznajte na našoj web stranici. Kako biste brzo dobili obavijesti o novostima koje vam donosimo pratite nas na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn. Također, pretplatite se i na naš newsletter kako biste uvijek bili u tijeku sa događajima i zanimljivostima koje za vas pripremamo.

Ostale objave

17. 01. 2022.

Otvorena je LUMEN platforma najvećih studentskih natjecanja u RH i regiji!

Pročitajte što su nam sve prošlogodišnji pobjednici i poduzeća rekli o ovogodišnjim LUMEN natjecanjima.

16. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Engineering su otvorene!

Pronađi svoju frekvenciju: do 31. siječnja prijavi se na LUMEN Engineering natjecanje s područja elektrotehnike

14. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Development su otvorene!

Otvorene su prijave za LUMEN Development. Prijavi se, pokaži svoje sposobnosti i osvoji nagrade!

13. 01. 2022.

Počinju prijave poduzeća za sudjelovanje u Zlatnom indeksu

Zlatni indeks već dvanaestu godinu zaredom omogućuje studentima da nagrade poduzeća za kontinuirani doprinos razvoju akademske zaj...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri