eStudent Logo
Najromantičniji dan u godini: kako je prema legendi nastalo Valentinovo i kako se slavi u svijetu

Najromantičniji dan u godini: kako je prema legendi nastalo Valentinovo i kako se slavi u svijetu

Autor: Ines Buljat, 14. 02. 2021.

Danas je dan kada slavimo ljubav, a mi ti donosimo kratku priču o nastanku Valentinova i tradicijama u svijetu

Prošla godina bila je teška i puna izazova koji su poremetili svakodnevni život, ali su nas isto tako natjerali da dobro razmislimo o nekim zaboravljenim vrijednostima. Jedna od njih je ljubav koja je pokretač svega i neophodna je za život jer mu daje posebnu svrhu. 

Veljača je mjesec koji je više nego bilo koji drugi usmjerena na ljubav prema voljenoj osobi. 

Slažemo se kako ljubav treba slaviti svaki dan, ali je ipak jedan dan u mjesecu poseban, a to je Valentinovo. Za neke je taj dan samo lukav trgovački trik, a neki mu se ipak vesele i obilježavaju ga na razne načine. 

Valentinovo nije namijenjeno samo za zaljubljene parove, već za sve ostale oblike ljubavi: djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo u svom srcu. 

Nakon Božića, Valentinovo je dan kada se u svijetu pošalje najveći broj čestitki i proda najviše cvijeća.

 

Romantična priča o Valentinu

Legenda kaže kako je priča o Svetom Valentinu započela davnih dana 3. stoljeća u Rimu. Doba je to Rimskog Carstva, vrijeme u kojem su Rimljani progonili kršćane. 

Tadašnji car, Klaudije II, zabranio je vojnicima da se zaručuju i žene. Smatrao je kako će oženjeni muškarci radije ostati sa svojim ženama nego ići u rat. Većina stanovništva je to prihvatila, osim svećenika Valentina. Usprkos carskoj zapovijedi, potajno je vjenčavao mlade zaljubljene parove. 

Saznavši za to, car Klaudije II, naredio je da se Valentina baci u tamnicu, a 14. veljače su mu odrubili glavu.

Danas, na taj dan, obilježavamo Valentinovo jer slavimo borbu ljubavi protiv nametnutih zakona.

 

Najpoznatiji simbol Valentinova – Anđeo Kupid

Kupid je jedan od najpoznatijih bogova ljubavi pa je tako postao i jedan od najpoznatijih simbola Valentinova. Kupid na grčkom znači „želja“, a još ga nazivaju i Amorom. On je sin božice ljubavi – Venere, a često ga se susreće na slikama i u umjetnosti. Predstavlja sljepoću koja obuzme ljude koji se ludo zaljube. Poznat je po svom luku i strijeli koje koristi kako bi širio ljubav. Koga pogodi „Kupidova strelica“ - bezglavo se zaljubljuje. Zato se često za zaljubljenu osobu kaže da ju je pogodila ljubavna strelica. 

Legenda kaže kako se nakon uboda „Kupidove strelice“ zaljubljujemo u prvu osobu koju vidimo tijekom Valentinova. 

 

Običaji Valentinova u svijetu

Bez obzira na to što se današnje Valentinovo često slavi sa skupim večerama i poklonima, neke zemlje ipak imaju svoje posebne običaje

Francuska

Valentinovo najduže traje u Francuskoj – čak 3 dana. Zaljubljeni francuski parovi tradicionalno putuju u provinciju Indre gdje posjećuju malo selo zvano Saint-Valentin koje broji samo 285 stanovnika u kojem obnavljaju svoje bračne zavjete. 

Italija

Najpoznatija Shakespeareova tragedija Romeo i Julija odigrala se u Italiji pa je mnogima Verona omiljeno odredište za Valentinovo. Na Dan zaljubljenih, Verona je prepuna pisama, ispisuju se ljubavne poruke voljenima, a oni koji bi se željeli zaljubiti i pronaći svoju srodnu dušu, šalju svoja pisma Juliji - simbolu tragične ljubavi. Mladi čitaju sva pisma, a najljepša se nagrađuju.

Singapur

Prema kineskom kalendaru, Valentinovo pada na 15. dan Nove godine koji je rezerviran za festival lanterni. Tijekom godina, ljudi iz Singapura i Malezije, razvili su svoju jedinstvenu tradiciju povezanu s narančama. Tako u Singapuru, slobodne žene zapisuju svoje brojeve telefona na naranče i bacaju ih u rijeke i jezera iz kojih ih kasnije vade i jedu slobodni muškarci. 

Japan

Japanci ne preferiraju naranče za Valentinovo, ali zato obožavaju čokoladu. U Japanu žene za Valentinovo svojim partnerima, muškim kolegama i nadređenima s posla, poklanjaju crnu čokoladu. Djevojke koje su slobodne, čokoladom daruju svoje simpatije. Mjesec dana kasnije – 14. ožujka, slavi se „White Day“. To je dan kada muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

Južna Koreja

U Južnoj Koreji postoje isti običaji darivanja na Valentinovo i “White Day” kao i u Japanu. 

Naime, ovo je jedina zemlja koja je uvela poseban dan za samce, a zove se Crni dan. Obilježava se 14. travnja, a namijenjen je svima koji nisu dobili nikakve poklone za Valentinovo i Bijeli dan. Tradicionalno se okupljaju u restoranima gdje jedu jajangmyeon - jelo koje se sastoji od bijelih rezanaca u umaku od crnog graha. Neki time slave svoj samački život, dok drugi, pak, tuguju nad njime. 

Finska

U Finskoj je Dan zaljubljenih povezan s prijateljstvom i naziva se „Freundschaftstag“. Svim prijateljima i dragim osobama, šalju se anonimne poruke i kreativne čestitke u kojima iznose svoje želje i osjećaje. Osobe koje primaju poklon same moraju pogoditi tko ih se sjetio taj dan. 

Ovo je super ideja da svi vi koji ste single, Valentinovo provedete sa svojim prijateljima te im pokažete na svoj način koliko ih volite.

U ovom polu-lockdownu nemamo prilike ići po restoranima ili na koncerte, ali možemo sami napraviti svoju verziju istih. 

Mali znak pažnje može se pružiti u obliku razvijanja najdražih fotografija, pisanja pisama, poklanjanja cvijeća i najdraže čokolade. 

Najbolji pokloni nisu uvijek i najskuplji, često su gotovo besplatni, samo traže od nas malo više kreativnosti. Takve sitnice najčešće zauzmu posebno mjesto na polici i u srcu, a time postaju i uspomene za cijeli život.

Za kraj želimo reći, kako je bitno da svaki dan volimo i prihvaćamo jedni druge bez predrasuda. 

eSTUDENT ti želi sretno Valentinovo! :)

Ostale objave

23. 02. 2021.

Nastavak uspješne suradnje eSTUDENTa i PLIVE

Nastavak uspješne suradnje najveće studentske udruge eSTUDENTa i PLIVE u ulozi premium partnera i partnera na mnogobrojnim natjec...

22. 02. 2021.

Počinju prijave za Presentation skills- natjecanje u kojem imaš priliku pokazati pravog sebe!

Prijavi se na natjecanje i istakni se prezentacijom!

15. 02. 2021.

Otvorene su prijave radova za izložbu jedinstvenog humanitarnog projekta Rikula

Rikula je projekt humanitarnog karaktera s čak tri vrste događaja. Kroz predavanja, radionice i izložbu sudionici će moći naučiti ...

14. 02. 2021.

Valentinovo je dan kada se slavi ljubav. Kako je nastalo i kako se obilježava diljem svijeta, donosi ti Udruga eSTUDENT!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri