eStudent Logo
Efekt anksioznog leptira: ispravan stav prema sebi i osjećaju nelagode

Efekt anksioznog leptira: ispravan stav prema sebi i osjećaju nelagode

Autor: Karla Šimag, 13. 01. 2023.

Stvari su poprilično teške ovih dana. Kad budem imala vremena, mogla bih popričati o tome. Idem dan po dan. Mali koraci mi pomažu da ostanem na pravom putu. Bilo je bolje. Učim se strpljenju u ovoj životnoj fazi.

Sve što vam je palo na pamet čitajući ove nasumične rečenice plod je novog normalnog, ubrzanog tehnološkog života u kojem jedva stignemo razmišljati, a kamo li još razmišljati zdravo ili o zdravom razmišljanju, zato vas molim za trenutak pažnje.

Jedno od pitanja koje muči modernog čovjeka je kako se nositi s anksioznošću? Vjerujem da se većina vas dosad susrela s ovim pojmom, a za one koji nisu, anksioznost se definira kao osjećaj nelagode, opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja. Javlja se kada se pretjerano brinemo, odnosno, kad smo izloženi nekoj stresnoj (stvarnoj ili zamišljenoj) situaciji.

Efekt anksioznog leptira - o intenzivnoj anksioznosti 

“Ako leptir mahne krilima u Pekingu, u New Yorku će nastati tornado”, poznata je rečenica koja nas svakim danom podsjeća da i male razlike u početnim uvjetima mogu dovesti do velikih ishoda.

Neke odluke u životu mogu izgledati kao potpuno nevažne (kao što je promjena rute kojom se ide na faks/posao). Međutim, i to malo odstupanje od svakodnevne rutine nam može promijeniti život. Svakoj velikoj promjeni prethode mali detalji koji su na neki način olakšali situaciju. Da smo otišli na zabavu, možda bismo upoznali neku zanimljivu osobu. Da smo se prijavili na natječaj za posao, možda bismo i dobili taj posao pa kasnije i napredovali.

Osjećaji povremene tjeskobe normalan su dio života svakog od nas. Međutim, osobe s anksioznošću često imaju intenzivnu, pretjeranu i trajnu brigu i strah zbog svakodnevnih situacija. Često uključuju ponavljane epizode iznenadnih osjećaja intenzivne tjeskobe ili straha koji mogu dosegnuti vrhunac u roku od nekoliko minuta i postati napadaji panike, ali i ne moraju. 

Mogu i samo ostati kao svakodnevna tjeskoba, nesigurnost. Anksioznost može doći od same pomisli da ne možemo ništa te smo prepušteni “nepredvidivom” i iz niza zamišljenih potencijalnih scenarija koji nam se mogu dogoditi, oni nam stvaraju strah kao i kad pokušavamo kontrolirati stvari koje se ne mogu kontrolirati. To je zato što osjećamo preveliku odgovornost za stvari za koje vrlo često samo mislimo da nisu u našoj moći. 

Kako kontrolirati osjećaj anksioznosti?

Ono što bi moglo pomoći u takvim slučajevima je bolja organizacija i priprema jer taj osjećaj kontrole (kod stvari kod kojih možemo imati kontrolu) smanjuje našu anksioznost. Primjerice, ako smo anksiozni oko ispita, osjećaj kontrole nam daje dobra priprema za ispit jer to možemo kontrolirati. Na ishod ispita, točnije, na to kako će profesor ispravljati ispit ne možemo nikako utjecati i to je ono što nas čini anksioznima. 

Stoga, pokušaj anksiozne misli vidjeti kao nagađanje, a ne kao činjenicu. Vježbaj promatranje svojih misli umjesto da reagiraš na njih. Fokusiraj se na iskustvo u sadašnjem trenutku. Prekini misaoni tok prebacivanjem na drugu aktivnost.

Osim toga, bitno je i da budemo iskreni prema sebi, ali i prema drugima.

Ne snalazim se najbolje s riječima, preplavljena sam. Hvala ti na pitanju, razumijem tvoju zabrinutost, ali nisam spremna dijeliti svoju priču u ovom trenutku. Ne ide mi najbolje. Spremna sam za razgovor, ali bi mi više odgovaralo kad bi samo slušao, ne i da rješavamo problem. 

Za kraj, zapamtite: na ovom svijetu nitko nije sam, oko vas su ljudi koji vas vole i brinu o vama. Zato će oni ove rečenice razumjeti, bitno je samo da komunicirate kako se osjećate jer što više gurate pod tepih, to je grba veća.

Nekada problem nije stvar koju treba riješiti, već činjenica koju treba prihvatiti. Radom na sebi i prihvaćanjem stvari onakvima kakve jesu, otvara nam se prostor za djelovanje. To je jedan od načina kako smanjiti anksioznost. Potrebna je posvećenost i vrijeme, ali to je mala cijena za naše zdravlje.

Više o anksioznosti saznaj na predavanju naziva "Anksioznost - kako je prepoznati, razumjeti i nositi se s njom?” koje će se održati 17. siječnja 2023. Više informacija o predavanju i link za prijavu pronađi OVDJE!

Saznaj više!

Blogove koji prate predavanja i radionice u sklopu projekta “It starts with you” možeš pronaći na našoj web stranici. O svim događajima u Udruzi pravovremeno izvještavamo na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, stoga nas zaprati! Ukoliko želiš obogatiti iskustvo studiranja sudjelujući na predavanjima, natjecanjima i projektima iz raznih područja, pretplati se na naš newsletter i redovito pravi mail pretinac. 

Ostale objave

01. 03. 2024.

Ko da je rođendan – naša najveća proslava godine!

Pripremite se za nezaboravnu proslavu jer eSTUDENT slavi svoj 20. rođendan!

28. 02. 2024.

Kuda za vikend?!

Od jazza i soula, preko rocka i metala pa sve do techna i reggaetona… Gdje izaći ako ti je dosta „žaruljica“?

26. 02. 2024.

Studenti i studentice! Priprema, pozor jer prijave za Accounting Battle počinju - SAD!

Svi zainteresirani studenti i studentice mogu se prijaviti na šesto izdanje natjecanja Accounting Battle!

22. 02. 2024.

Na trećem Izletu upoznali smo PwC Hrvatska

Na trećem Izletu na buduće radno mjesto ugostio nas je PwC Hrvatska gdje su nam otkrili kako funkcioniraju

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri