14-840

 

U sklopu projekta Znanost za sve, kojim studenti prenose svoju ljubav prema znanosti mlađim generacijama, 15. ožujka 2017. održane su LEGO Mindstorms radionice u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Dugoj Resi. Tijekom osam školskih sati, koliko su ukupno radionice trajale, 64 učenice i učenika upoznala su se s osnovama robotike i programiranja.

Članovi eSTUDENTovog tima za Popularizaciju znanosti stavili su pred učenike trećeg, četvrtog i petog razreda zanimljiv izazov, a sve u želji da im približe STEM područje (Science, Technology, Engineering and Mathematics). STEM područje je ključno jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice i znanja iz tih područja neophodna su u većini drugih zanimanja.

Prvi zadatak bio je da se iz mnoštva dijelova prema dobivenim uputama, poput Lego slagalice, složi robot. Odnosno, kućištu koje se spaja na računalo pridružiti sve ključne dijelove (npr. kotače, senzore i sl.). Nakon što su uspješno složili robota, rješavali su zadatke koji su vezani uz jednostavno programiranje ponašanja robota i njegovih kretnji.

 

16-840

 

Djeca nisu krila svoje oduševljenje radionicom koja je razbila monotoniju školskih dana i na zabavan način im donijela nova znanja i iskustva. Djevojčicama koje pohađaju treći razred radionica je bila iznimno poučna i zabavna.

 

“Meni se sviđa zato što naučimo puno o građi robota i slažemo legiće, a oni su dobri za mozak.”

 

Prebrodili su strah koji u nekima od njih izaziva sama riječ robotika. Kako bi riješili zadane zadatke i programirali robota, učenici su morali upotrijebiti stečeno znanje iz matematike. Ivan i Antonio, učenici četvrtog razreda, u svojoj su grupi bili najbrži u slaganju robota i rješavanju postavljenih zadataka. Ivan je rekao da mu je najdraže bilo slaganje robota, a Antoniju je najzanimljivije bilo programiranje za koje je mislio da će biti teško, ali kada su mu voditelji radionice objasnili kako EV3 Programer App funkcionira, shvatio je da to uopće nije strašno ni teško.

Vrijedni eSTUDENTovi popularizatori znanosti s nestrpljenjem očekuju iduću radionicu i zahvaljuju Fakultetu elektrotehnike i računalstva na pomoći i ustupljenim robotima.

Možda će baš ova radionica zainteresirati djecu i inspirirati ih da svoju karijeru izgrade u STEM području.

 

7

 

Nika Marin