Webp.net-resizeimage

U Chilloutki je održana završnica četvrtog po redu studentskog natjecanja Smartup, tematskog edukativnog natjecanja u kojem se studenti natječu u razvoju poslovne ideje, u organizaciji eSTUDENTa.

Ciljevi natjecanja su promicanje poduzetništva i poduzetničkog duha među studentskom populacijom i povezivanje s najpoželjnijim poduzećima, potencijalnim poslodavcima ili investitorima iz Hrvatske i svijeta. Teme ovogodišnjeg natjecanja bile su Internet stvari (IoT), biotehnologija i digitalna ekonomija. Nakon održanih zanimljivih predavanja, radionica te mentoriranja, od mnogobrojno prijavljenih timova žiri je izabrao šest najboljih koji su svojim idejama pokazali veliki poduzetnički duh i izbrusili ideju do kraja.

Na završnici natjecanja Smartup okupljene je prvo pozdravila Martina Radanović – predsjednica udruge eSTUDENT te Marina Borac koja je predstavila SPOCK, studentski startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Naglasila je da SPOCK nudi brojne pogodnosti i priliku za studente da steknu vještine koje nisu imali priliku ranije steći.

Finalisti su potom predstavili svoje ideje prezentacijom u trajanju do 3 minute pred peteročlanim žirijem. Žiri su činili Slaven Mišak, predstavnik tvrtke SPAN, ovogodišnjeg premium partnera natjecanja, Matea Kovač (Ericsson Nikola Tesla d.d.), Vedran Blaguš (South Central Ventures), Michael Glazer (Founder Institute) te Tihana Marelja (Zagrebački inkubator poduzetništva). Nakon prezentacija finalista Tihana Marelja predstavila je #startupZG Idea Bootcamp, natjecanje inovativnih poduzetničkih ideja i projekata. Pozvala je studente da se pridruže, da ne stavljaju “svoje ideje u ladicu” nego da se zaista okušaju u poduzetništvu.

Pobjedu na ovogodišnjem Smartupu odnijela ekipa A je to, grupa studenata s Fakulteta elektotehnike i računarstva i ekonomije: Luka Posilović, Karlo Siladi, Marin Parmać, Dorjan Ljubenko i Matea Vlašić. Pobjedom su osvojili novčanu nagradu od 8000 kuna te plasman na Startup University Competition na razini Hrvatske. Pobjednički tim naglasio je da su uložili puno truda u samu pripremu ideje, tokom izrade ideje počeli su uhodavati cijeli sustav kako bi zaista bio spreman za prezentaciju mogućim klijentima. Njihova ideja je korištenje elektronskih matrica za označavanje životinja. Za kraj su poručili da ih je Smartup natjerao da razrađuju svoju ideju korak po korak, da ne odustanu od nje i da je za njih ovo bilo “tri mjeseca čistog užitka razvijanja ideja”.

Webp.net-resizeimage (1)

Za kraj je sve okupljene pozdravio voditelj natjecanja Smartup, Josip Kartelo, zahvalio je svima koji su pomogli realizaciji samog natjecanja, posebno partnerima istaknuvši važnost njihove podrške. Nakon završetka i proglašenja pobjednika članovi natjecateljskih ekipa, organizatori, ali i ostali gosti zasluženo su nastavili svoje druženje u Hangout baru.

Mihaela Rimac