IMG_1714

U četvrtak, 18. travnja 2017., u Tehnološkom parku Zagreb na Zagrebačkom Velesajmu održana je završnica natjecanja Smartup u organizaciji studenske udruge eSTUDENT. Deset najboljih timova prezentiralo je svoje poslovne ideje pred  stručnim žirijem kojeg su činili Marko Škrobo iz Sense Consultinga, Mihovil Barančić iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, Dražen Topčić iz CRANE-a i Goran Dautović iz Core incubatora.

Nakon prezentacije ponajboljih timova, prisutnima su se predstavili pobjednici ovog natjecanja iz 2015. godine. Riječ je o Smart Lumies čija se ideja odnosila na inovativne edukativne kocke namijenjene djeci, s ciljem stjecanja znanja o bojama, zvukovima, zakonima fizike i sl., uz mogućnost praćenja napretka djeteta pomoću aplikacije. Na završnici su kao trećeplasirani proglašeni tim “Fitfoods”, drugo mjesto i nagrada od 9.000 kuna pripala je timu “Bertha”, dok su pobjednici Smartupa i dobitnici nagrade od 12.000 kuna tim “SPRINT” koji su predstavili uređaj Poopi koji detektira vlažnost dječjih pelena.

IMG_1677

Nažalost, u skladu s kasnije dostavljenim informacijama te informacijama o kojima organizator natjecanja nije imao pravovremeni uvid, utvrđeno je da tim FitFoods nije zadovoljio Uvjete i kriterije Natjecanja koje je prilikom prvotne prijave prihvatio, razloženo u stavkama:

  • “Prijaviti se ne mogu ideje ili projekti koji su profitabilni ili su primili vanjsku investiciju veću od 10.000 kuna”, pri čemu je tim “FitFoods” primio iznos od 21.000 kuna u sklopu natjecanja “Hrvatska pamet Hrvatskoj” u prosincu 2016. godine, čime je omogućena značajna prednost pred ostalim natjecateljima, te;
  • “U prijavi moraju biti navedena imena i prezimena svih članova tima”, pri čemu je tim “FitFoods” prijavio dva (2) člana u sklopu natjecanja, a za vrijeme završnice natjecanja na prezentaciji predstavio šesteročlani (6) tim s dva dodatna mentora.

S obzirom da se u Uvjetima i kriterijima Natjecanja navodi da “U slučaju kršenja Uvjeta i kriterija, natjecatelji mogu biti diskvalificirani i/ili pravno odgovarati.”, temeljem novih informacija koje je organizator zaprimio, te uz suglasnost stručnog žirija Natjecanja i predsjedništva Udruge, odlučeno je da tim “FitFoods” diskvalificiran i ne može primiti nagradu od 6 000 kn.

Stoga ovim putem objavljujemo i čestitamo timu “The Foodin” koji će primiti nagradu od 6 000 kn jer su prema prikupljenim bodovima na završnici bili na četvrtom mjestu.

Timu “FitFoods” želimo čestititati na njihovoj proaktivnosti i nadamo se da će ovako visoko osvojene bodove shvatiti kao potvrdu da su na dobrom putu u ostvarivanju  svoje poslovne ideje, no nažalost udruga eSTUDENT i organizacijski tim natjecanja Smartup moraju se držati propisanih kriterija i uvjeta natjecanja. Želimo im svu sreću i ne sumnjamo da će i u budućnosti biti uspješni, kao i svi ostali finalisti ovogodišnjeg natjecanja.

IMG_1593

Domagoj Trojanović