Lego Mindstorm

U sklopu projekta Znanost za sve, marljivi su članovi tima Popularizacija znanosti u razdoblju od 15. ožujka do 3. svibnja „popularizirali znanost“ i izvan Zagreba održavši još 28 Lego Mindstorms radionica u šest osnovnih škola; OŠ Braća Bobetko u Sisku, OŠ Bjelovar, OŠ Eugena Kumičića u Slatini, OŠ Marija Bistrica, OŠ Josip Kozarac u Slatini te OŠ Mate Lovraka u Kutini.

Prešavši čak 1448 kilometara, članovi naši „popularizatori“ su omogućili 448 osnovnoškolaca da naprave svoje prve korake u svijetu robotike. Upravo su Lego Mindstorms radionice prava prilika da učenici dobiju praktična znanja i da kroz svoju najdražu aktivnost – igru, nauče osnove programiranja, matematiku, fiziku, tehničku kulturu te da razvijaju logičko razmišljanje.

LegoM

 

Neki od zadataka koji su stavljeni pred mališane bili su slaganje dijelova robota i razvijanje programa  za kretanje robota koji je onda trebao prepoznati i zaobilaziti različite prepreke. Iako su pri tome morali mjeriti, računati, preračunavati i procjenjivati razne radnje robota, djeci to nije bio nikakav problem, već jedno neprocjenjivo iskustvo.

Učenik OŠ Sisak, Ivan, naglasio je kako mu je to bio najljepši dan u životu te kako bi htio da „radionica traje 500 dana“ jer mu je bilo „prezabavno“. Jedan od učenika koji se po prvi puta susreo s robotima bio je i Valentino koji je oduševljeno izjavio: „Na radionici mi je bilo baš lijepo! Gradio sam robote, a nikada do sad to nisam radio!“, te je dodao kako bi htio da se u školi organizira više takvih stvari jer bi se on htio baviti informatikom i robotikom.

Radionicom u OŠ Mate Lovraka u Kutini završene su ovogodišnje Lego Mindstorms radionice, a budući da su komentari svih učenika pozitivni, naše je misija ispunjena: na kreativan i zabavan način popularizirati znanost, pružiti djeci priliku da kroz igru upoznaju robotiku te potaknuti interes kod djece za znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom.

Franka Čule