20170331_185033_HDR

Članovi eSTUDENTovog tima za Popularizaciju znanosti sudjelovali su 31. ožujka 2017. na Večeri znanosti u Pregradi. Ovaj događaj organizirali su OŠ Janka Leskovara iz Pregrade, OŠ Viktora Kovačića iz Huma na Sutli i Gradska knjižnica Pregrada. Uz zanimljiva predavanja za odrasle, održavale su se  i radionice za djecu kojima je glavni cilj popularizirati znanost te potaknuti najmlađe na istraživanje svijeta koji nas okružuje.

S eSTUDENTovim popularizatorima znanosti djeca su šivala bakterije, upoznali su se s glazbenom olovkom, čuli su sve o dugi i bojama, radili su voćne baterije te su imali predstavljanje Foldscope mikroskopa. Sve radionice bile su otvorenog tipa u kojima su edukatori  djeci prvo pokazali i objasnili što trebaju raditi, a zatim su djeca imala priliku sve samostalno isprobati.

Glavni cilj radionice šivanja bakterija bio je na zabavan način djecu upoznati s vrstama i oblicima bakterija te njihovim ulogama u organizmu. Djeca su izrađivala svoje “plišane” bakterije od raznobojnih tkanina i vate, stavljali su im oči, nos, usta i sve ono što su poželjeli. Igrajući se s glazbenom olovkom najmlađi su naučili nešto više o strujnom krugu, vodičima, valovima i zvuku. Prelaskom glazbene olovke (olovke koja je dio strujnog kruga koji sadrži bateriju, zvučnik te niz drugih elektroničkih komponenti) preko prethodno nacrtane slike dok prstom druge ruke dodiruju crtež na različitim mjestima i tako zatvaraju strujni krug, proizvodi se zvuk koji se čuje na zvučniku. Pomicanjem prsta i olovke, zvuk mijenja tonove zato što ton koji se ispušta ovisi o udaljenosti prsta i olovke jer se tako mijenja otpor koji dirigira i frekvenciju tona. Voćne baterije izrađivali su ubadanjem elektroda u kriške različitog voća. Mjerili su napone i zaključili koja je voćna baterija najbolja i zašto. Također,  voćne baterije spajali su u seriju kako bi dobili veći napon i njime napajali kalkulator. Na radionici duga i boje najmlađima se objašnjavalo kako duga nastaje, koji su uvjeti potrebni, zbog čega stvari imaju boju kakvu imaju i ostale zanimljivosti šarenog svijeta. Naravno, ništa bez demonstracije, pa su u posebno dizajniranoj kutiji imali priliku napraviti dugu. Različite uzorke svijeta koji ih okružuje promatrali su na Foldscope-u. Mikroskop je stigao s američkog Sveučilišta Stanford te se sastavlja kao origami. Slika promatrana kroz leću ovog mikroskopa može se uz pomoć mobitela projicirati na zid da bude vidljiva svima. Ovaj inovativan, jednostavan i pristupačan mikroskop izazvao je veliko zanimanje djece i odraslih.

Svi prisutni na zabavan su način naučili nešto novo. Članovi eSTUDENTovog tima za Popularizaciju znanosti izuzetno su sretni inicijativom organiziranja ovakvih događanja i izvan Zagreba, zahvaljuju se organizatorima na pozivu i nadaju se da se družimo i sljedeće godine u Pregradi.

 

20170331_185140_HDR

 

 

Nika Marin