FB_IMG_1550477869989

 

Na Valentinovo, 14. veljače prije 15 godina osnovana je udruga eSTUDENT. Udrugu je osnovala skupina proaktivnih studenata i asistenata sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja. U početku je djelovala na nekoliko fakulteta među kojima su Ekonomski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva, međutim danas okuplja studente sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a od ove godine svoje djelovanje proširila je i izvan Zagreba.

U 15 godina djelovanja Udruga je okupila nekoliko tisuća studenata te pokrenula brojne projekte. Danas s 23 veća projekta uspješno djeluje na gotovo svim fakultetima u Zagrebu, a na natjecanjima i radionicama koje organizira kroz godinu sudjeluje tisuće studenata iz cijele Hrvatske, ali i regije. Rad Udruge prepoznale su akademska i poslovna zajednica koje aktivno sudjeluju u provođenju projekata.

Kako je sve krenulo otkrio nam je jedan od osnivača Udruge, profesor Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Iza Udruge je 15 godina uspješnog djelovanja. Kako je sve počelo?
“Sve je počelo s intencijom da se pokrene udruga studenata koja će biti bazirana na izvrsnosti i koja će na najbolji mogući način nadopunjavati postojeći curriculum na fakultetu. Od samog početka želja nam je bila povezati mlade ljude u formativnoj fazi svog profesionalnog i osobnog razvoja s poslovnim ljudima koji su uspjeli, a koji mogu s njima podijeliti vrijedne životne i poslovne lekcije.”


Po čemu se eSTUDENT razlikuje od ostalih studentskih udruga?
“Želio sam od samog početka da se eSTUDENT razlikuje od svih sličnih studentskih udruga po sustavu vrijednosti odnosno po promociji izvrsnosti kao tada vizionarskog koncepta te da se izgradi sustav koji će koliko toliko biti temeljen na meritokraciji. Danas vidim kako je eSTUDENT jako blizu toj viziji te da njegovi članovi sustavno rade na ostvarenju iste. Jednako tako od samog početka želja mi je bila povezati izvrsne studente na Sveučilištu, ali i između sveučilišta. Vjerujem da mladi ljudi bez obzira na struku gaje sličan sustav vrijednosti i ako se stvori kontekst unutar kojeg mogu zajedno raditi na relevantnim projektima da će to za njih biti iznimno vrijedno iskustvo. Užitak je danas promatrati kako studenti s različitih fakulteta zajedno rade i uspijevaju savladati i najveće izazove te rješavaju neke društvene i okolišne probleme svojim radom. Mislim da je ključna spoznaja za članove Udruge da su oni rješenje za mnoge probleme s kojima se današnje društvo suočava i da oni ne bježe od te odgovornosti te tako najbolje promoviraju što znači biti akademski obrazovani građani. U razgovoru s članovima Udruge nerijetko se iznenadim koliko su spremni ovdje, u Hrvatskoj graditi svoju karijeru svjesni da su mnogi problemi iz njihove perspektive tek izazovi koje će savladati u skoroj budućnosti.”  

Gdje vidite eSTUDENT u budućnosti?
“eSTUDENT u budućnosti vidim kao međunarodno prepoznatu udrugu sa sjajnom reputacijom i mrežom jako dobro povezanih pojedinaca. Mišljenja sam kako Udruga ima potencijal regionalnog širenja jer je prepoznata, a onda kroz pametna strateška povezivanja sa sličnim udrugama (poput NETImpacta) u svijetu i globalnog dosega. Jednako tako, do sada je eSTUDENT afirmirao niz pojedinaca koji imaju sjajne karijere, ali i osjećaju povezanost s eSTUDENTom te bi trebalo dodatno poraditi na njihovom povezivanju i osnaživanju kroz Alumni udruge. To su po meni dva najveća izazova kada je budućnost u pitanju, ali nemam nikakve sumnje da će i oni biti uspješno savladani.”

Tijekom godina eSTUDENT se sve više razvijao i napredovao, a svake godine sve se više studenata odluči sudjelovati u projektima Udruge.

Lana Bradašić, Lana Radišić