U sklopu Znanstvenog kvarta na ovogodišnjem Interliberu, eSTUDENTov tim za Popularizaciju znanosti održao je pet radionica s ciljem približavanja znanosti onim najmlađima. Radionice su održavane 11. i 12. studenog u trajanju od ukupno 3 sata.

Naši eSTUDENTi pokazali su djeci neobičnu funkciju voća pomoću kojeg su napravili voćne baterije, upalili male žaruljice i objasnili im princip rada strujnog kruga.

PopZnan 1

Jedan tata, koji je došao na naše radionice sa sinom, otkrio nam je oduševljenje Glazbenom olovkom: “Mog je klinca toliko oduševila Glazbena olovka da sam od članova Udruge zatražio upute kako bih mu mogao sam složiti jednu takvu. Evo, već me povlači kad ćemo je slagati da se može nastaviti igrati. Genijalna stvar!“

Naučili su i kako se nekad određivalo vrijeme kada nije bilo ni struje ni baterija. Djeca su imala priliku napraviti svoj vlastiti sunčani sat te ga za uspomenu na zabavne i poučne radionice ponijeti kući.

Slika 2 (1)

Također, demonstrirano im je nastajanje duge korištenjem posude s vodom, malog ogledala, baterijske lampe i dizajnirane kutije.

Šivajući bakterije djeca su učila o njima, ali su i pokazivala svoju kreativnost slažući različite oblike šarenih boja. „Nisam znala da postoje i dobre bakterije pa nisam htjela sudjelovati u ovoj radionici. Onda sam čula da postoje i one dobre pa sam sašila jednu svoju. Prvi put šivam iglom i uopće nije teško.“ – otkrila nam je polaznica naše radionice.

PopZnan 3

Vrijedni članovi tima Popularizacije znanosti uskoro pripremaju još mnoštvo edukativno-zabavnog sadržaja kojim će potaknuti i zainteresirati djecu za znanost.

Mirta Škof