Zoo

Tim za Popularizaciju znanosti u travnju je sudjelovao na brojnim radionicama. U suradnji s timom Društveno odgovorno poslovanje organizirali su radionice mini projekta “Biologija” za djecu iz Dječjeg doma Laduč te s njima proveli zanimljiv i veseo dan u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi održana je “Večer znanosti”, a sudjelovali su i na “Festivalu znanosti” održanom u Tehničkom muzeju i Našicama.

Dječji dom Laduč smješten u Dvorcu Laduč nedaleko od Zaprešića pruža socijalne usluge djeci bez roditelja ili djeci bez odgovarajuće socijalne skrbi, ali i djeci iz primarnih, udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji. Naši vrijedni timovi 2. travnja organizirali su nekoliko radionica za njih: “Što je to u mojoj glavi?”, “Šivanje bakterija” i “Diši punim plućima”. Sudjelovalo je petnaestero djece osnovnoškolske dobi, a uz šarene tkanine, bojice i puno zabave, djeca su ih uspješno odradila i naučila nešto novo. Kada su radionice završile, dio djece je otišao svojim kućama, a ona koja žive u domu članovima tima pokazala su svoje sobe, tražila autograme i podijelila večeru s njima.

Još jedno lijepo i edukativno druženje odlučili su organizirati 15. travnja u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Uz stručno vodstvo ZOO-a veseli školarci radoznalo su promatrali životinjske prijatelje iz svih dijelova svijeta, a na kraju obilaska dočekalo ih je iznenađenje. Dobili su priliku izbliza upoznati jednog od najzanimljivijeg stanovnika Zoološkog vrta – zmiju. Iako su u početku sa sigurne udaljenosti promatrali šarene pruge koje krase životinju, uskoro su se ohrabrili i dodirnuli ju. Po završetku obilaska vesela družina se zahvalila POPZNANovcima i DOP-u na popodnevnom druženju te se veselo, punih srca i s novim znanjima uputila kući.

Webp.net-resizeimage

“Večer znanosti” održana je 4. travnja u sklopu koje je POPZNAN tim organizirao četiri radionice. Na radionici “Zašto Pluton nije planet” djeca su od stiroporskih kuglica slagala maketu sunčevog sustava. Kako bi potaknuli njihovu kreativnost POPZNANovci su djeci dali da temperama oboje planete onako kako ih oni zamišljaju, a kasnije su svoje maštovite i originalne sunčeve sustave mogli ponijeti kući. Radionica “Čija je ono zvijezda” većinu vremena je bila u gužvi zbog velike zainteresiranosti publike. Učenici su imali priliku složiti svoje zviježđe uz objašnjenje što je to zvijezda i kako ona nastaje. Kako ispravno vježbati djeca su mogla naučiti na radionici “Volim se gibati”. Od pravilnog izvođenja čučnjeva do vođenja lopte, djeca su s velikom pažnjom pratila edukatore koji su im govorili kako vježbati, a da se ne ozlijede. Nakon toga, na radionici “U zdravom tijelu, zdrav duh”, djeca su na svoj tanjur slagala hranu u proporcijama i sastavu za koji su smatrali da je dobar za njihovo zdravlje. Osim što su uz pomoć edukatora naučili koja je od opcija bolja za zdravlje, naučili su i da zdravo ne znači nužno skupo. Osim djece, na radionicama su sudjelovali mnogi roditelji koji su uz zabavu i smijeh testirali svoje vještine i znanje.

“Festival znanosti” ove godine se održavao u cijeloj Hrvatskoj, a POPZNAN tim održao je dvije radionice. 11. travnja u Tehničkom muzeju crtali su 3D naočale, igrali se detektiva pomoću mikroskopa i otkrivali koliko se otisci prstiju razlikuju te kako izgleda DNA banane. Nakon toga su izrađivali mozak i neurone te šivali bakterije. Pokazali su djeci koliko vitamina C ima limun, a koliko kupovni sok od limuna i objasnili im važnost optimalnog unosa vitamina C u organizam. Djecu su najviše oduševile radionice na kojima su izrađivali mozak, neurone i bakterije, a i pohvalili su se kako su za bakterije saznali čitajući enciklopediju iako još ne idu u školu.

estudent_popznan_11_4_2019-6913

“Jedva čekam kupiti si robota, trenutno imam 600 kuna.” i “Mogu li ponijeti doma robota da pomogne baki čistiti kuću?” samo su neke izjave oduševljene djece nakon još jedne uspješne “Lego Mindstorms radionice održane 12. travnja u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama u sklopu “Festivala znanosti”. Uz pomoć slaganja Lego kockica djeci su objašnjene osnove programiranja, a posebno su oduševljeni bili dobivenim diplomama za uspješno slaganje robota.

Doris Miloščić