ASCradionica (4 of 26)

Nakon zanimljivih radionica C++ partnera studentskog natjecanja App Start Contesta, na red su došle radionice softverskih tvrtki Microblink i Five koje su okupile velik broj zainteresiranih studenata i natjecatelja na zagrebačkom FER-u.

Radionica “Kako izraditi aplikaciju baziranu na strojnom učenju? Not Hotdog” održana je pod vodstvom Jurice Cerovca, voditelja razvojnog tima softverske tvrtke Microblink. Jurica je objasnio kako strojno učenje mijenja paradigmu razvoja softvera te se koristi u jako puno područja: obrada teksta, slika i generiranje zvuka, a upotrebljavaju ga i poznate aplikacije poput  Snapchata, Tindera i Photomatha. Naglasio je najvažnije korake koje programeri moraju proći kako bi njihova aplikacija funkcionirala kao što su definiranje domene problema i dataseta, eksperimentiranje s arhitekturom aplikacije, odabir frameworka za učenje i prikladnog deployment modela koji ovisi o tome koji se user experience želi postići. Otkrio je i što očekuje od natjecatelja koji će primijeniti strojno učenje u svojim rješenjima: “Neće svi studenti raditi nešto slično na ovome natjecanju, možda im je prezahtjevno ili se još nisu susreli s time, ali je bitno da razmišljaju  o tome jer je machine learning nešto što se događa i što će sigurno promijeniti način na koji se razvijaju aplikacije sljedećih godina”.

1

Nakon teorijskog dijela, Jurica je kroz walk through aplikacije Not Hotdog na praktičnom primjeru obrazložio kako strojno učenje u mobilnim aplikacijama funkcionira, a studenti su imali samo riječi hvale: “Došao sam na radionicu zato što machine learning zvuči kao nešto apstraktno, što nije približeno studentima, pogotovo studentima nižih godina, a zvuči kao zanimljiva tema. Radionica mi se stvarno svidjela jer smo kroz primjer aplikacije i njezinog koda vidjeli kako machine learning  zapravo radi. Također, jedan od motiva dolaska na radionicu bio je taj  što tim i ja želimo primijeniti machine learning u našoj aplikaciji na ovome natjecanju te smo dobili informacije kako započeti i u kojem smjeru krenuti”.

2

Posljednju radionicu pod nazivom „Enter the Reactive paradigm“ održao je Mihael Franceković iz tvrtke Five, koja je jedan od vodećih agencija za mobilni dizajn i razvoj. Mihael nam je kroz stvarne primjere otkrio kako razmišljati reaktivno. Predstavio nam je reaktivno programiranje za koje kaže da je „nova tehnologija koja je aktivna na tržištu rada te koja će pomoći natjecateljima, osim u samom natjecanju, i u daljnjem razvoju profesionalne karijere“. Reaktivna paradigma je način razmišljanja kako modelirati i kako napraviti program da bude što lakši za developere te da donosi što bolji user experience korisnicima.

ASCradionica (4 of 26)

Mihael je spomenuo i da u Five-u traže studente koji će k njima doći na praksu. „Pri izboru studenata dosta smo selektivni. Tražimo jako dobre studente, koji su proaktivni i u slobodno vrijeme rade nešto vezano za struku. Naravno da su nam posebno zanimljivi oni koji sudjeluju u ovakvim natjecanjima kao što je i ASC“.

Nakon završetka ciklusa radionica u sklopu App Start Contesta, studenti su zadovoljni stečenim znanjima te su proširili svoje vidike i naučili kako se što bolje pripremiti za završetak natjecanja, ali i za ulazak na tržište rada. Jedan natjecatelj za kraj je zaključio „radionice su zaista bile odlične te će mi svakako pomoći za projekt koji radim za ASC, ali i u daljnjem razvoju profesionalne karijere“.

Tena Klarić i Mirta Škof