mozgalo finale 2017

mozgalo tim 2017Nakon odrađenih radionica i sastanaka s mentorima, pet je najboljih timova pozvano na Mozgalovu svečanu ceremoniju u zagrebački Tehnološki park, 31. svibnja 2017. godine, u 17 sati, kako bi prezentirali svoja rješenja pred stručnim žirijem na ovogodišnju zadanu temu – Nenadzirana kategorizacija slika (čak njih 7000!). Svaki je tim imao 10 minuta za prezentaciju rješenja nakon čega su uslijedila pitanja žirija. Pred žirijem je bio težak zadatak s obzirom da je svaki tim pokazao kreativna i kvalitetna  rješenja, no odluka je ipak donešena. 

Nakon što je svih pet timova predstavilo svoja rješenja i odgovorilo na postavljena pitanja, na žiriju je bilo da dotadašnjim ocjenama pridodaju bodove prezentacije. Zbrojeni bodovi dali su nam ovogodišnje pobjednike Mozgala!

  1. mjesto: Analysis Paralysis (Petar Perković, Domjan Barić, Ana Bokšić i Matej Pavlović)
  2. mjesto: Bude bolje dogodine (Matija Milišić, Arijana Brlek, Ante Žužul i Marko Ratković)
  3. mjesto: Hobbit & Hobbyte (Franjo Palajsa i Iva Manojlović)

Pobjednički tim je nakon uručenja nagrade od 12.000,00 kn izjavio: “Nadali smo se bar biti među prva tri tima. Svi smo se natjecali na Mozgalu i prošle godine, ali u različitim timovima, pa smo se odlučili napraviti jedan supertim. Dosta smo se dobro snašli s ovom temom, puno smo toga isprobali baš zbog različitih iskustava i eto, već smo dobili par mailova od potencijalnih poslodavaca.”

Na pitanje što misli o eSTUDENTovom natjecanju Mozgalo, predstavnica tvrtke Infobip, Andrijana Brkić, rekla je: “Vidim da je kvaliteta natjecanja svake godine sve bolja, tako da mislim da me ni sljedeće godine tema i rješenja natjecatelja neće razočarati.”.

Mozgalo je edukativno studentsko natjecanje u dubinskoj analizi velikih količina podataka i izradi Big Data rješenja, odnosno procesu pronalaženja korisnih informacija iz velikih količina strukturiranih i nestrukturiranih podataka. Pri tome se koriste različite statističke metode, tehnike strojnog učenja i umjetne inteligencije. Prvo je i jedino studentsko natjecanje takvoga tipa u Hrvatskoj. Održava se na Sveučilištu u Zagrebu te pridruženim fakultetima ostalih hrvatskih sveučilišta u okviru kojeg studentski timovi izrađuju vlastita analitička rješenja.

eSTUDENT je neprofitna studntska udruga nastala 2004. godine inicijativom proaktivnih studenata i asistenata sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja. Udrugu danas čine studenti mnogih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, broji preko 300 članova, a svake godine iznova organizira preko dvadesetak projekata na kojima sudjeluje tisuće studenata iz Hrvatske i regije.

mozgalo finale 2017

Nina Pamić