DOV3

eSTUDENTov Tim za popularizaciju znanosti sudjelovao je 17. studenog na Znanstvenom kvartu Interlibera na kojem su pripremili mnoštvo zanimljivih radionica te 24. studenog na Danu otvorenih vrata Fakulteta elektronike i računarstva gdje su održali čak tri različite radionice.

Na znanstvenom kvartu Interlibera članovi tima POPZNAN su na radionicama “Diši punim plućima” te “Više cvijeća, manje smeća” djeci objasnili rad dišnog sustava i pokazali im kako se razvrstava otpad. Pomoću tikvice koja mijenja boju, djeci su objašnjena svojstva kemikalija, a saznali su i kako napraviti dugu. Na Znanstvenom kvartu, bio je postavljen model glave pčele koji je zainteresirao mnogu djecu koja su izrađivala njezin jezik i tako naučili kako ona uzima nektar iz cvijeća. Djeci najzanimljivija radionica bila je ona na kojoj su šivali bakterije i tako naučili razliku između loših i dobrih bakterija i gdje se one nalaze u našem tijelu.

Interliber

Dan otvorenih vrata na FER-u obuhvatio je radionice “Lego Mindstorms”, “Glazbena olovka” te “Live Angry Birds”. Cilj “Lego Mindstorms” radionice bio je upoznati sudionike i djecu s tehničkim karakteristikama i programskim sučeljem seta. Članovi tima pokazali su kako robotu zadati zadatak da se vrti u krug, pravi trokute te ide unazad, a djeci i roditeljima osmijeh je izmamio robot koji je programiranom kretnjom pokazao srce. Na radionici “Glazbena olovka” djecu su pomoću olovke i baterije željeli upoznati s osnovnim vrstama valova – od transverzalnog do elektromagnetskog vala. Najveći interes izazvala je “Live Angry Birds” radionica. Sudionici su s određene udaljenosti trebali pogoditi, odnosno srušiti što veći broj kutija i balona s uzorcima u čemu su se okušali i svi prisutni.

DOV

Doris Miloščić