poduzeća

Starter Mjesec karijera svečano je otvoren  15. studenog 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, predavanjem Jana Šnajdera. Projekt traje do 15. prosinca i pruža uvid i pomoć mladima u procesu zapošljavanja.

Uvodnu riječ na otvorenju Starter Mjeseca karijera održala je stručna suradnica Centra Karijera FER-a Iva Gospodnetić savjetima studentima o karijeri i budućem zapošljavanju. Iako je Centar za karijere relativno mlada ustrojbena jedinica koja postoji svega godinu i pol dana, studentima je postala poznata i vidljiva kroz događanja koja organizira, kao što su Career Speed Dating u suradnji s eSTUDENTom ili Job Fair sa KSET-om.

”Studenti uglavnom dolaze na individualna savjetovanja, primjerice, da im pregledamo životopise, pomognemo kod traženja poslodavaca, savjetujemo tko traži profil sličan njima i slično“, kaže Iva i dodaje kako Centar organizira i ljetne prakse za  zainteresirane studente.”

iva 

Nakon korisnih savjeta Ive Gospodnetić, prisutni su čuli predavanje profesora Jana Šnajdera s FER-a na temu ”Umjetna inteligencija: prilika ili prijetnja za tvoj život i karijeru?” Profesor je na pristupačan način objasnio što je zapravo umjetna inteligencija, prikazao njen razvoj te naveo dobre i loše primjere u praksi, ali i zaključio kako opasnost od nje još uvijek ne prijeti. Profesor smatra da su mladi sve više upoznati s umjetnom inteligencijom pogotovo zato što je danas mogu koristiti svakodnevno. ”Mladi mogu naučiti kako funkcionira umjetna inteligencija kroz niz različitih oblika; na fakultetima, osobito tehničkim, gdje će imati podršku za tako nešto, ali također postoji i online mogućnost edukacije”, kaže Šnajder, dodajući kako danas, zbog raznih mogućnosti učenja, nema isprike za nenaučeno, pa tako i za umjetnu inteligenciju.

šnajder

Uz savjete Ive Gospodnetić i predavanje Jana Šnajdera, predstavila su se poduzeća partneri Startera – Pliva, FINA, Samsung, Mazars, Coca Cola HBC i Zagrebačka pivovara koja će sudjelovati na ovogodišnjem Starter Mjesecu karijera. Također, predstavljena su poduzeća koja će sudjelovati na ovogodišnjem Career Speed Datingu.

Nakon otvorenja Starter Mjeseca karijera, uslijedio je Izlet na buduće radno mjesto u sklopu kojega je svoja vrata otvorio Nanobit, najveće hrvatsko game development poduzeće. Naime, 23. studenog svi zainteresirani studenti imali su priliku upoznati potencijalnog poslodavca, saznati sve o organizacijskoj kulturi Nanobita, razviti nova poznanstva, ali i dobiti sve najvažnije i najkorisnije informacije i savjete vezane za buduću karijeru. Nakon što su čuli sve najbitnije o Nanobitu, studenti su kroz prezentacije zaposlenika mogli čuti sve o radu u odjelima marketinga, ljudskih potencijala, game productiona, financija i računovodstva te o svim odgovornostima koje rad u takvim odjelima nosi, a nakon prezentacija uslijedila su pitanja i diskusija.

n33

Prva u nizu radionica održala se 28. studenog na Pravnom fakultetu u Zagrebu pod nazivom „CV helpdesk“. Održale su je Helena Buljan i Tea Vidaković iz Samsunga kojima je kroz ruke prošlo bezbroj životopisa i koji znaju važnost njegove dobre strukture i izgleda. Cilj radionice bio je ukratko dati osnovne smjernice za pisanje što boljeg životopisa, nakon čega je uslijedio razgovor jedan na jedan. Naučili smo kako nema savršenog životopisa, ali ako je pregledan te ako su sve potrebne informacije ispunjene, korak smo bliže poslu iz snova.  Svakako jedan od najkorisnijih savjeta, koliko kod se činio već poznatim, jest – „manje je više“.

samsung

Sara Plavljanin i Elena Matjanovski, specijalistice za pribavljanje i pozicioniranje iz Zagrebačke banke, održale su 29. studenog radionicu “Priprema za selekcijski intervju”. Prikazale su koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao te kako se za njih najbolje pripremiti. Istaknule su važnost prvog dojma i neverbalne komunikacije.  Sa studentom koji je prisustvovao radionici, izvele su simulaciju razgovora za posao u Zagrebačkoj banci i predočile nam kako teorija izgleda u praksi. Istaknule su koliko je važno da kandidat zna prepoznati svoje vrline i mane kompatibilne s poslom za koji se prijavljuje, ali i važnost želje za napretkom. Naravno, ni na jedan razgovor ne možemo doći u potpunosti spremni, ali svakako uz pomoć smjernica možemo doći sigurniji te tako ostaviti bolji dojam.

PHL_4298

 

Starter Mjesec karijera otvara svoja vrata svim zainteresiranima do 15. prosinca.

Poznato je da Mazars ima jedno od najtežih selekcijskih testiranja i upravo će njegovi stručnjaci biti ti koji će te bolje upoznati s tim procesom na radionici “Selekcijsko testiranje” koja će se održati 30. studenog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Izlet na buduće radno mjesto u Degordian i Mediatoolkit održat će se 8. prosinca. Starter Mjesec karijera završava Career Speed Datingom, kojeg eSTUDENT organizira u suradnji s Centrom karijera FER-a. Career Speed Dating održat će se 14. prosinca 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Namijenjen je studentima STEM usmjerenih studija, a svi će se prijavljeni u  jedinstvenom spoju razgovora za posao i speed datea u osam minuta predstaviti poslodavcu u najboljem svjetlu. Prijave su otvorene do 1. prosinca, a sudjelovanje je besplatno za studente.

Više o Starer Mjesecu karijera doznajte na našoj Facebook stranici.

Antonia Hrvatin, Matea Rubil, Tihana Kolec