IMG_1371

Nakon uspješnog starta na ekonomskog fakultetu istim tempom nastavila se utrka za poslom 2. i 3. prosinca na grafičkom i prirodoslovno matematičkom fakultetu.

«Želite li radno mjIMG_0188esto ili želite raditi?» upitao nas je Veljko Kukulj koji je zajedno s predstavnicima Fahrenheita, Infinuma i Nanobita punu dvoranu grafičara pokušao ohrabriti za ostvarivanje vlastite ideje.

Prisutni studenti saznali su da nije bitno da projekt na kojem radiš bude savršen, već je bitno da bude gotov na vrijeme. Zašto, pitaš se? Zato što, kaže Veljko, «je vrijeme jedini resurs kojeg ne možeš nadoknaditi i zato se nemoj bojati neuspjeha jer je upravo neuspjeh element dobroga plana.» Greške i porazi su ono na što treba biti spreman, što treba naučiti prihvatiti i izvući najbolje iz toga jer «poznavanje svojih slabosti ključ je uspjeha.»

«Dobar investitor nikada nikome nije dao novac, a dobar poslodavac nikada nikome nije dao posao.», zaklIMG_0311-2jučio je Kukulj.

Eva Simona Kulenović iz Nanobita, Tanja Bulbuk iz Infinuma i Hrvoje Škurla iz Farenheita, veliku pažnju posvetili su tome da studentima objasne kako se najbolje predstaviti kroz životopis i motivacijsko pismo i kako pristupiti svom prvom ozbiljnom razgovoru za posao. Studenti će od sada sigurno više pažnje posvećivati informacijama dostupnim u samom oglasu za posao, poznavanju tvrtke za koju se prijavljuju, isticanju vlastitih vrlina, ali i gramatici.

 

Učenje je odgovornost vas, a na nama je da vam damo priliku za posao

Kako su upravo ideja, želja i motivacija najbitnije složili su se i predstavnici Zagrebačke banke, Combisa i Morgan Stanleya koji su budućim matematičarima, programerima i informatičarima predstavili i trenutno otvorene poslovne pozicije što je treće predavanje Starter konferencije učinilo još IMG_1454posebnijim.

Sva poduzeća složila su se oko jedne stvari – nije bitno što znate, bitno je da imate želju i motivaciju, sve ostalo se lako nauči. To je uvelike ohrabrilo studente na samome početku jer ono što je mučilo većinu i o čemu se najviše raspravljalo jest bojazan da teorijsko znanje koje steknemo na fakultetu kasnije u praksi nije primjenjivo. Zoran i Ivan, nekadašnji studenti FER-a i PMF-a, a danas zaposlenici ZABE, naglasili su važnost osobnog angažmana pri dolasku u novo poduzeće – «Na faksu stekneš konkretna iskustva, a onda dođeš u ekipu koja je spremna dati znanje. Povući nekoga za rukav i pitati za pomoć nije nikakva sramota.» dodao je Zoran. Zaključili su da, unatoč tome što je banka specifičan sustav, imate priliku izraziti svoje ideje i kreativnost i razviti se i  poslovno i kao osoba.IMG_1471

Stereotip o studentu na praksi koji raznosi kave zaposlenicima u potpunosti je odbacila Božica Antunović iz Combisa, vodećeg pružatelja IT usluga u Hrvatskoj. Istaknula je da praktikante u njihovom poduzeću motiviraju na način da «zaista rade na projektu i stječu znanja i iskustva koja će im biti potrebna u stvarnom životu». Kao ključnu prednost svoga poslovanja Gabot Lenthar i Nora Kiss iz Morgan Stanleya, globalne financijske kompanije, izdvojili su mogućnost suradnje s ljudima iz cijeloga svijeta, budući da njihovo poduzeće ima urede u 42 zemlje.