slika3

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada uspješno je završilo treće izdanje Mozgala, studentskog natjecanja u dubinskoj analizi velikih količina podataka i izradi Big Data rješenja.  Na natjecanju je sudjelovalo 69 timova iz cijele Hrvatske, dok je u finalu natjecanja snage odmjerilo 5 najboljih. Ovogodišnji zadatak bio je predložiti taktičke smjernice kako bi momčad Eintracht Frankfurt imala najbolje šanse za pobjedu u sljedećoj utakmici protiv momčadi Borussie Monchengladbach.

O najboljem timu odlučio je stručni žiri kojeg su činili Hrvoje Gabelica, Davor Dinjar i Josip Kustić kao predstavnici Poslovne inteligencije, Dalibor Čvek, direktor tvrtke Once Sport, Matija Đurek iz Zagrebačke banke, Ana Gazivoda iz Infobipa te Renee Ahel iz Vipneta. Posebnu podršku natjecanju pružili su Altus IT i Modus Infinitum te brojni profesori koji su svojim studentima omogućili da rješenja s natjecanja predaju kao projekt u sklopu nastave.

Prvo mjesto i 12.000 kn osvojio je tim Southampton FC, drugoplasirani s nagradom od 8.000 kn bili su Outlieri u zaleđu dok je na trećem mjestu tim Krtice s osvojenih 4.000 kn.

Izuzetno sam zadovoljan prezentiranim rješenjima na natjecanju. Rješenja su vrlo kreativna i korišteni su različiti pristupi rudarenju podataka te interpretiranju istih, a neki timovi su razvili i funkcionalne aplikacije. Zanimljivo je vidjeti kako se u nogometu može koristiti data mining te zatim predlagati rješenja na temelju raznih metoda iz statistike, strojnog učenja, umjetne inteligencije i prediktivne analize. Mozgalo je vrlo korisno natjecanje za studente i omogućuje im da u praksi primijene teoriju te ovim putem pohvaljujem organizatore i sve ostale koji su podržali natjecanje Mozgalo“ – izjavio je Dalibor Čvek, član žirija i direktor tvrtke Once sport

Posebno mi je drago da iz godine u godinu vidimo trend porasta broja prijava i kvalitete predanih rješenja koja su također u porastu.  Ove godine zaprimili smo prijave iz cijele Hrvatske što pokazuje rastuću važnost ovog područja te sve veći interes studenata. Htjela bih zahvaliti i svim profesorima, mentorima, partnerima kao i članovima žirija koji su svojim radom doprinijeli uspješnom provođenju natjecanja.“ – zaključila je Tamara Sente, članica udruge eSTUDENT i voditeljica natjecanja Mozgalo