csc pwc

Ako niste imali priliku posjetiti jučerašnje predavanje PwC-a o konceptu financijskog plana, onda je ovaj članak upravo za vas. Ovdje smo skupili najvažnije crtice predavanja i brojne savjete koji će vam pomoći pri rješavanju vašeg casea.

Gostujući predavač bio je Nikola Babac, advisory assistant manager u PwC-u. IMG_1595

Nikola je pokazao studentima kako se izrađuje financijski plan, koje su njegove najvažnije komponente i kako se provodi projektno financiranje.

Također, skrenuo je pažnju natjecateljima na to kako izrada financijskih planova ne mora biti korištena samo u poslovnom svijetu. Dobra stvar je što znanje koje prikupite u izradi financijskog plana možete iskoristiti kako biste uredili vlastite financije. Pa ako sudjelujete u Case Study Competitionu, naučite izraditi financijski plan, osvojite dosta novaca i usput naučite nešto jako važno – vladati svojim budžetom i racionalizirati ga. Problem racionalizacije muči jako puno studenata, a i popriličan broj odraslih. Ako se niste prijavili ove godine, ovo vam je odlična motivacija za iduću.

 

Studentima koji su se prijavili ove godine Nikola je objasnio za što služi financijski plan; on pomaže u donošenju veoma važnih odluka, ali morate si postaviti realan cilj. Financijski plan vam odgovara na pitanja Zašto? Kada? Koliko? Zašto je taj projekt isplativ i održiv, kada će nam se uloženi novac vratiti i koliko ćemo imati profita od cijele priče.

Nikola nam je skrenuo pozornost studenata i na istraživanje koje se provelo između CFO-ima (Chief Financial Executive) američkih tvrtki koje imaju prihode od 2 milijarde dolara godište. Kao jedan od najvažnijih ciljeva za daljnji razvoj tvrtke naveli su kako bi željeli usavršiti svoje financijsko planiranje. Istoimene tvrtke imaju odstupanje od 3-6% od financijskog plana, što je iznimno malo.

U izradi financijskog plana važno je mnogo malih, možda nezamjetnih komponenata. Važno je napisati scenarij. On može biti bazni, optimistični ili pesimistični, ali prema preporuci koju je Nikola dao dovoljan je i bazni scenarij. Vrlo je važno napraviti i projekcije, što znači da je vrlo važno pratiti studije i makroekonomske analize. One vam pomažu da predvidite stvari koje će se dogoditi u ekonomiji u idućih par godina.

Nikola je naveo i nekoliko dobrih pitanja koja su vezana za projektna financiranja, kao što su: Što točno želite financirati?, Koliki je iznos vanjskog financiranja koji vam treba?, Može li poslovanje izdržati traženo financiranje?, Koliko je projekt rizičan? O svim ovim stvarima morate razmišljati pri izradi plana. U ovom segmentu, Nikola preporuča da imate spremne odgovore prije no što dođete u „banku!“

Nekoliko kratkih natuknica koje su bitne za izradu vašeg plana:

  1.   Financijski plan mora biti točan i precizan (provjerite formule, logičke kontrole…)
  2.   Financijski plan mora biti jasan i koncizan (keep it simple!)
  3.   Pripazite na formuliranje i budite dosljedni (font i veličina fonta, boja…)
  4.   Obrišite nepotrebno

„Mladi ljudi se jako teško prezentiraju na tržištu, mislim da je Case Study Competition super prilika mladima da pokažu što znaju i da se prezentiraju kompanijama. CSC im može biti ulaznica za praksu, pripravnički posao ili za stalno zaposlenje. Mislim da se radi o odličnoj prilici jer sudjeluju vrhunske hrvatske kompanije i mislim da bi mladi stvarno trebali iskoristiti ovu priliku. Očekujem da će se odaziv povećati i idućih godina. Žao mi je što nije bilo ovakvih prilika kad sam ja bio mlad.“

IMG_1689