asc_agile (10 of 14)

U sklopu App Start Contesta, studentskog natjecanja u organizaciji eSTUDENTa održano je predavanje “Application developmentu- agile way”. Gost predavač Andrej Božić, koordinator za programsku podršku Zagrebačke banke, objasnio je studentima što točno znači agile te kako on može pomoći tvojem timu.

 

Najvažnije za agile je da se on oslanja na lean način razmišljanja koji za cilj ima dobiti proizvod sa što manje “otpada”. Agile u ovom slučaju nije način razvoja aplikacija i nije alat za razvoj, to je način vođenja projekata i pomaže svim članovima tima da stvore određeni proizvod. Developeri uvijek žele znati da su na dobrom putu, žele ispraviti pogreške čim se one otkriju Oni nisu zainteresirani za vođenje sastanaka, već u svakom trenutku žele znati što radimo u procesu stvaranja proizvoda. Veliki se naglasak i fokus stavlja na vrijeme. Bitno je graditi funkcionalnosti određene aplikacije s obzirom na vrijeme koje imamo. Ono što je najvažnije kod vođenja projekata agile way je to da svi rade kao tim, a ne kao pojedinci. Svi u timu moraju raditi sve. Zbog toga je vrlo bitno organizirati tim koji ima dobru radnu atmosferu i koji će što duže moći funkcionirati zajedno. Što više vremena tim provede skupa, bolje će se poznavati i znati mogu li u zadanome vremenskome roku izvršiti zadatak.

 

Andrej je objasnio i od čega se sastoji osnovni agile ili scrum team. On se sastoji od product ownera, scrum development teama i scrum mastera. Product owner je naravno vlasnik proizvoda i onaj kojemu se podnose svi izvještaji o razvoju proizvoda(može biti više osoba). Scrum development team sastoji se od ljudi koji imaju vrlo različite sposobnosti i koji svojom različitosti pomažu napretku proizvoda. Scrum master je koordinator ili osoba koja se brine da cijeli tim obavlja svoje zadatke. Također, pomaže im sa svim problemima i rješava ih kako bi oni mogli nastaviti sa svojim poslom.

 

Ovakav tim ima i nekoliko vrsta sastanaka. Prvi u nizu je sprint planning, u kojemu tim uzima svoje zadatke i dogovaraju se za koliko i kako će ih obaviti. Sljedeći je daily scrum meeting koji se kako mu i sam naziv govori održava svaki dan. Naravno, takav sastanak može se održati i na neformalnom druženju. Idući je sprint review meeting koji uključuje i product ownera, a na tom sastanku tim prezentira sve ono što su napravili. Ovakva struktura rada ubrzava proces proizvodnje i omogućuje odličnu komunikaciju unutar tima jer su svi članovi obaviješteni o tome gdje se proizvod trenutačno nalazi.

 

Za sve buduće programerske timove Andrej je savjetovao: “Bitno je da rade zajedno, bitno je da se fokusiraju na ono što je bitno u njihovim aplikacijama i bitno je da idu malim koracima prema uspjehu jer ako rade previše odjednom neće moći to kontrolirati.”

 

Nadalje je na primjeru Zagrebačke banke opisano kako njihov tim djeluje i što studenti od toga mogu naučiti. Jedna od najvažnijih stvari je da tim ima brze reakcije na probleme i da znaju prepoznati rizike. Također, veoma je važno mjesto gdje tim može lako komunicirati (na primjer post it board). Bitno je voditi računa i o tome koliko  vremena treba za pojedini zadatak.   Za kraj je prisutnim studentima poručio:”Pobjeđujete kao tim ako radite kao tim!”

asc_agile (3 of 14)