IMG_9849

Radionica na temu “Razvoj bota i realtime dashboarda za Pepu” održana je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, 22. ožujka 2018. Radionicu su vodili JavaScript developeri Momir Zmijanac i Mario Mikić iz kreativne i tehnološke agencije web.burza. Glavne teme radionice bile su otkrivanje svijeta JavaScripta, približavanje pojma bota, a studentima su predstavili i Facebookovu platformu Wit.ai, kao i platformu Google Firebase.

 

IMG_9865 (1)

 

Sudionici radionice upijali su svaku riječ te, kako nam je jedan od njih rekao, stekli brojne nove vještine: “Za početak, nisam znao da je Firebase toliko koristan i lagan za korištenje jer sam do sada koristio samo jednu njegovu funkcionalnost, dok ostale nisam koristio. Ova radionica mi je otvorila oči, trebao bih Firebase malo više istražiti. Također, nisam znao da je povezivanje chat bota s Facebookom toliko jednostavno. Mislio sam da je to puno duži proces, da treba više znanja i vremena uložiti, tako da ću se malo više poigrati s tim kad nađem vremena.”

 

IMG_9846

 

Kako je student Mario Mikić stekao iskustvo u ovome području, te što sve treba imati vaše konačno rješenje na ovome natjecanju, pročitajte u intervju.

P:  Reci nam nešto o sebi,  svom poslovnom putu i kolegi Momiru Zmijancu koji je također vodio radionicu.

M.M.: Radionicu smo održali kolega Momir Zmijanac i ja, a svaka od naših priča jednako je neobična. Ja sam još uvijek student, studiram istraživačku informatiku na Filozofskom fakultetu, a posljednjih pet godina bavio sam se svime što nije tehnologija, poput vođenja noćnih klubova. Momir je pak vrsni IoT stručnjak koji je sâm pospajao pola Slavonije (šala) i dugo se bavio rješenjima za nadzor i upravljanje najvećih podatkovnih centara regije, a iako smo obojica s drugih strana svemira, ljubav prema web tehnologijama nas drži u web.burzi gdje smo JavaScript developeri – s time da je Momir frontend lead.

P: Što web.burzu čini poželjnim poslodavcem?

M.M.: Ono što nas u najmanju ruku čini specifičnim je otvoren i prijateljski pristup prema ljudima i projektima. Vjerujemo u iskrenu komunikaciju i prijateljsku atmosferu kao temelj ugodnog radnog okruženja i zato se ne libimo (nekada i previše) pričati, volimo vikende pa nam je svaki petak skraćen, a često obrnemo slova Z i A u imenu jer na kraju danas smo svi skupa samo dobri web burazi koji se druže i rade na zajedničkim projektima.

P: Mogu li se studenti pridružiti radu web.burze, nudite li studentima prakse i edukacije?

M.M.: Fleksibilnost u radu je garantirana temeljnim pravilima web.burze, zato studente ni ne razlikujemo od ostalih zaposlenika. Nama je samo bitno da su proizvodi iza kojih stojimo kvalitetni i da postoji želja za učenjem i napretkom. Uvijek smo spremni za dodatni mentoring i usmjeravanje, a cilj nam je da studenti (i zaposlenici) razviju širok spektar znanja kroz rad. Ukratko, web.burza odlično je mjesto za svakog studenta koji ima volje i energije za učenjem, a naš mail posao@burza.hr uvijek je spreman za takve. Na kraju dana često se družimo, kuhamo pivo, kartamo i roštiljamo, a na naša druženja pozvan je svatko, pa ako se i ne dogovorimo oko nekih suradnji trenutno, uvijek nam je drago upoznati nove ljude – sve što je potrebno je poslati mail “daj ajmo popit` pivu”, mi ćemo biti oduševljeni.

P: Zašto ste odabrali ovu tematiku radionice?

M.M.: Botovi su definitivni tehnološki trend i atraktivno sredstvo komunikacije i automatizacije, a osnovno razumijevanje pojmova i problematike chat botova korisno je znanje svakog developera. Vjerujemo da će trend korištenja botova u raznim poslovnim procesima biti sve popularniji te bi voljeli vidjeti dodatni interes studenata na tom području, a posebice u kontekstu obrade prirodnog jezika – po mogućnosti ne samo engleskog.

P: Što se krije iza pojma Wit.ai?

M.M.: Wit.ai je Facebookova platforma za podršku obradi prirodnog jezika, koja nam laički rečeno omogućuje da svakodnevnu pisanu komunikaciju klasificiramo i što lakše približimo njeno značenje računalu. Dodatna pogodnost je jednostavna integracija u Facebook Messenger platformu te integrirana osnovna podrška za hrvatski jezik. Sva daljnja problematika botova ipak ostaje na nama, ali to je u stvari i najzabavniji dio.

P: Po čemu se Google Firebase razlikuje od ostalih platformi namijenjenih razvoju aplikacija?

M.M.: Firebase smo odabrali kao primjer platforme koju ponekad koristimo za brzo prototipiranje projekata. Uz iznimno kratak deploy time moguće je ostvariti nekolicinu atraktivnih značajki koje današnja web i mobilne aplikacije koriste, a bez puno muke. Poznavanje takvih alata i platformi adut je u rukavu svakog developera jer omogućuje brzu izradu aplikacija, u našem slučaju low fidelity prototipa, ali naravno moguće je s njom postići i puno više.

P: Kako će ova radionica pridonijeti studentskim rješenjima na ASC-u?

M.M.: Radionica je zamišljena kako bi ukratko upoznala studente s mogućnostima, ali i problematikom koja stoji iza pojma bota, približila Facebookovu Messenger platformu i pokazala kako brzo prototipirati koncepte. Aplikacija koju smo izradili za potrebe radionice nije spremna za stvarno okruženje, ali je odličan proof of concept što se sve može postići u kratkom roku i kako Facebook Messenger platforma može poslužiti kao dodatni kanal komunikacije s korisnikom.

P: Koja su vaša očekivanja od ASC-a?

M.M.: Nadamo se da će rješenja koja će biti prezentirana na kraju imati jednako kvalitetno napisanu biznis strategiju kao i kôd. Snažno vjerujemo da kvalitetan programski kôd bez publike i cilja nema smisla, kao i obrnuto, stoga bi stvarno voljeli vidjeti jednaku dozu kreative, strategije i izvedbe.

P: Što bi za kraj poručio natjecateljima ASC-a?

M.M.: Činjenica da su se odvažili na prijavu i trenutno rade na svojim idejama već ih sada diferencira od velike većine studenata i tako što ne prolazi neprimijećeno. Pratimo vas i držimo fige u ostatku natjecanja!

 

Tena Klarić