20

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u ponedjeljak 14. svibnja održano je predavanje INETEC robotics: nuclear and neurosurgery. Predavanje su otvorile ovogodišnje voditeljice Elektroboja, Ena Fuzul i Barbara Ćosić. Ukratko su predstavile Elektroboj i na podršci zahvalile akademskoj zajednici i tvrtki INETEC koja je partner natjecanja već drugu godinu zaredom.

 

Predavači su bili Ante Buljac i Pierre-Adrien Itty iz tvrtke INETEC te Filip Šuligoj s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

 

Gospodin Buljac prvo je ukratko objasnio područje djelovanja tvrtke INETEC. Bave se prvenstveno dizajniranjem i izradom robota za nerazorna ispitivanja u primarnom krugu nuklearnih elektrana, gdje, zbog visoke razine ozračenosti, inspekcije ne mogu obavljati ljudi pa je neophodno koristiti strojeve. Ovu je temu potom prikazao na praktičnom primjeru rada uređaja Forerunner koji služi za ispitivanje parogeneratora. Parogenerator je potrebno ispitati brzo i efikasno, jer se inače mogu javiti veliki financijski gubici, a da INETEC tu zadaću ispunjava vrlo zadovoljavajuće govori činjenica da surađuju čak s nuklearnim elektranama SAD-a: “Rijetko je da Amerikanci puštaju nekog u svoje nuklearne elektrane, pogotovo nekog iz Hrvatske, pa smo time vrlo ponosni”, rekao je Buljac.

5

Potom je Pierre-Adrien Itty predstavio međunarodni projekt ITER na kojem INETEC također surađuje. Radi se o projektu kojem je cilj istražiti izvedivost razvijanja nuklearnog reaktora temeljenog na fuziji. Projekt je dugoročan i jedinstven jer je procijenjeno da će koštati 22 milijarde eura, što je više nego što si samo jedna država može priuštiti pa je morao biti na međunarodnoj razini. Od tvrtki iz mnogih država koje su se javile na natječaj za ispitivanje kvarova na unutarnjem dijelu reaktora, taj je zadatak dobila upravo tvrtka INETEC. Gospodin Itty naglasio je da su vrlo zadovoljni tim izazovom i da za rad na tom projektu imaju i nekoliko otvorenih radnih mjesta te je  prisutne potaknuo da se za njih prijave.

22

Treće područje kojim se INETEC bavi jest neurokirurška robotika, pri čemu surađuju s kolegama s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Tako je Filip Šuligoj predstavio FSB-ov projekt RONNA, na kojem se razvijaju roboti za korištenje u neurokirurgiji. Mnogi neurokirurški zahvati koji se izvode ručno mogu se poboljšati korištenjem robota, zbog toga što se njima može dobiti mnogo veća preciznost i time smanjiti mogućnost dolaska do komplikacija za vrijeme operacija. Za razliku od nekih drugih projekata na kojima neurokirurzi upravljaju pomicanjem robota, na projektu RONNA robot je orijentiran na zadatak. To znači da u fazi planiranja operacije kirurg navede robotu gdje želi postaviti alate, a robot onda sam pronalazi način da do tog mjesta dođe, tj. izvodi inverznu kinematiku. S robotom RONNA već je izvedeno petnaestak uspješnih operacija, no Šuligoj naglašava da mjesta za napredak uvijek ima: “S industrijskim se robotom može doći samo do određene točnosti pa je cilj u suradnji s tvrtkom INETEC na projektu NERO razviti vlastitu mehaniziranu jedinicu koja bi pogrešku svela na još manji stupanj.”

32

Projekt NERO za kraj je opisao Ante Buljac, objasnivši da se u sklopu tog projekta planira robotizirati stereotaktički okvir koji se koristi u neurokirurškim operacijama. Cilj je razvijenim proizvodom postići visoku preciznost, ponovljivost, a i veći stupanj prihvaćenosti korištenja robota među neurokirurzima, kojima je zbog vrlo popunjenog rasporeda teško prilagoditi se novim tehnologijama. Detaljno je objasnio dizajn uređaja kojeg su dosad razvili i kojeg će iterativno poboljšavati koristeći povratne informacije od neurokirurga, a i samih pacijenata. Za kraj je još jednom pozvao prisutne da se prijave za posao u INETEC-u: “Tražimo najbolje od najboljih, no to ne znači nužno najbolje ocjene, nego samo pristojnu razinu znanja stečenih na fakultetu, ali povišenu volju i želju za učenjem novih stvari.”

20

Više o Elektroboju možete saznati na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

Marija Kalebota Kodžoman