IMG_3119


“Prodajte sebe kao što biste prodavali neki proizvod ili uslugu i to je razlika koja će učiniti razliku”, zaključio je
Fran Mikuličić koji je, zajedno s predstavnicima Zagrebačke banke, PwC-a, JTI-a i Coca Cole, otvorio ovogodišnju Starter konferenciju.

U ponedjeljak, 30.11.2015, protekao je prvi dan Starter konferencije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Puna dvorana studenata mogla je iz prve ruke saznati kako se iza naslova “Ja, ja i direktor” kriju tri osobnosti koje se svakodnevno bIMG_3152ore u svima nama, kao i pomalo iznenađujuću činjenicu da čak i poslodavci smatraju da je “fejkanje” na intervjuu u nekim iznimnim situacijama opravdano.

Fran je svojim predavanjem studente potaknuo na proaktivnost i rad na vlastitoj osobnosti, a osobito je istaknuo važnost pripremanja za posao iz snova naglašavajući da bi i na samo traženje posla trebali gledati kao na posao. Zanimljivo je parafrazirao da u životu ne trebamo biti samo rukometaši, već da je ponekad dobro uloviti se nogometa i umjesto čekanja prilike, krenuti u napad.

Studente je privukao svojim neformalnim pristupom, ali i zanimljivim konstatacijama o kojima prije možda nisu razmišljali:

On je prva osoba koju sam čula da kaže kako je znanje najmanje bitno i da su puno bitnije naše sposobnosti i vještine. To me je jako iznenadilo jer sam i ja istog mišljenja.” – zaključila je Brigita Križanec, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin

Ključna stvar za dobiti posao je tražiti posao

Predstavnici poduzeća istaknuli su važnost jednostavnog životopisa kao i autentičnosti na razgovorima za posao. Također su svjesni kako smo mi studenti suočeni s problemom teorijskog znanja kojeg dobivamo na fakultetu, a kojeg nemamo priliku primijeniti u praksi. Marija Ilić iz JTI-a istaknula je to kao razlog sudjelovanja na konferenciji i naglasila važnost iskorištavanja prilike koju ona nudi, a to su informacije iz prve ruke o onome što nas čeka na tržištu radaIMG_3183.

Osim starter konferencije, jedan od načina ulaska u poslovni svijet je i Starter sustav koji je i prema iskustvu Petre Užar iz PWC-a već postao sinonim za pronalaženje kvalitetnog studentskog posla. “Prije dva tjedna imali smo testiranje za reviziju i 95% ljudi spomenulo je ili naš facebook ili Starter. To govori dovoljno i ja sam sigurno u uspješnost regrutacije čim njima pošaljem mail jer znam da ću dobiti vrhunske kandidate.

Kako je ključna stvar za dobiti posao, tražiti posao istaknule su Kristina Milković i Anja Oppenheim iz Zagrebačke banke koje su na konferenciji predstavile i trenutno otvorenu studentsku poziciju u Zagrebačkoj banci i pozvale studente da sudjeluju i na ostalim danima konferencije i ugrabe ovu priliku koja im se pruža.

Iduće predavanje održat će se 2.12. na grafičkom i ponovno ekonomskom fakultetu, a detaljan raspored konferencije kao i prijave za radionice dostupne su na ovom linku.