18136803_10212541249915688_990105370_n

U ponedjeljak, 24. travnja, u prostorijama Etnografskog muzeja u Zagrebu, održala se radionica Kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe). Radionicu je predvodio poznati hrvatski književnik i pjesnik – Miroslav Mićanović.

Miroslav Mićanović sudionik je hrvatskih i europskih književnih festivala poezije i voditelj radionica kratke priče u CeKaPe-u. Svoje desetogodišnje radno iskustvo u književnosti podijelio je s 20 sudionika radionice koji su si svojim prisustvom osigurali popust na istoimenoj radionici Centra za kreativno pisanje, u trajanju od 30 školskih sati, na kojoj mogu produbiti do sada usvojena znanja o pisanju kratke priče, ali i o pisanju uopće.

Radionicu su otvorile osnivačice CeKaPe-a Sanja Vučković i Vedrana Bibić koje su polaznike uputile u rad Centra. Navele su brojne radionice koje se održavaju jednom ili više puta semestralno i jednotjednu radionicu pisanja na rubu šume – u Staroj Sušici koja se održava svakog ljeta. Pozvale su sve zainteresirane studente da im se pridruže u njihovom Centru. Sudionici su odradili niz vježbi na već pripremljenim tekstovima poznatih hrvatskih autora, ali su i sami pisali svoje kratke priče te ih naglas čitali. Aktivno pisati, a potom čitati naglas, princip je na kojem se temelje radionice u Centru za kreativno pisanje.

Mićanović je praktični dio radionice otvorio s pjesmom, možda paradoksalno, kojom nas je uveo u prozu. Mićanović smatra kako je kratka priča manjeg opsega, a kakva ona zapravo mora biti određuje pripovjedačev odnos prema događaju. Sam autor tada pluta u bazenu napisanih priča i vreba trenutak kada će njegovo djelo napraviti razliku. Voditelj radionice je pisanje okarakterizirao kao apsolutno strukturiranje vlastitog života, pri čemu, ako mi kao čitatelji imamo povjerenje u autora, kratku priču može činiti i jedna jedina rečenica. Iako samo jedna rečenica i ona je podložna mijenjaju. Mićanović je naglasio kako priča nije završena kada je napisana jer ona podliježe naknadnim izmjenama. Na kraju, promjenu stvaraju i sami čitatelji svojom interpretacijom:

Književnost je otvorena priča, ona ima različita značenja. Ne mora svako jelo biti svima jednako ukusno pa tako se ni svaka priča ne mora svima svidjeti. – izjavio je Mićanović.

Miroslav Mićanović je tijekom trosatne radionice dao vlastiti osvrt na trenutno stanje u hrvatskoj književnosti, odnosno kako je ona došla do ovog stadija u kojemu sada jest, te je sudionicima podijelio nekoliko naslova preporuke, kako hrvatskih tako i stranih.

Ivana Dajčić i Žana Jukić