IMG_0666

U srijedu, 19. prosinca održana je Smotra aplikacija čiji je cilj bio približiti App Start Contest te proces izrade web i mobilnih aplikacija svim zainteresiranima. Predavanja su održali prošli finalisti ovog natjecanja koji su predstavili svoje aplikacije, odnosno put do njihova nastanka, kao i probleme s kojima su se susretali te načine na koje su ih prevladali. Nakon održanih predavanja, došlo je vrijeme za Q&A.

Prvi koji je podijelio svoje iskustvo bio je Dominik Dragičević iz tima CoffeeBreak koji je 2016. godine osvojio treće mjesto s aplikacijom Guide Finder. Aplikaciju su predstavili  u obliku web stranice te je uključivala set funkcionalnosti kao što su pretraga turističkih vodiča i tura, recenzije vodiča, rezervacije i preporuke. Nakon osvajanja nagrade pokušao je s timom dalje razviti kako bi je plasirali na tržište, ali zbog neiskustva na području turizma nisu uspjeli. “Jedna od glavnih prednosti sudjelovanja na natjecanju bio je networking, pogotovo s članovima žirija koji su zaposlenici u uspješnim tvrtkama. Osim toga, neuspjeh nas je puno naučio te je to bila prekretnica za daljnji osobni razvoj. Iako izvorni plan nije uspio, zahvaljujući njemu zaposlio sam se u Fiveu kao i kolega iz tima Filip Gobin i kroz godinu dana tamo smo stekli dovoljno iskustva i znanja da smo otvorili vlastitu tvrtku CoreLine”, izjavio je Dominik.

Nakon Dominika predstavili su se sa svojom aplikacijom Zvonimir Matić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Matej Samardžić s Rochester Institute of Technology i tima Sploh koji su se natjecali 2018. godine te su s istoimenom aplikacijom osvojili treće mjesto kao i nagradu za najbolji dizajn. Sploh je aplikacija koja potiče produktivnost na zabavan i pristupačan način kombinirajući popis to-do stavki sa svakodnevnom društvenom interakcijom. Aplikacija je predstavljena kao društvena mreža koja bi poticala ostale korisnike na obavljanje određenih zadataka. Nakon osvojenih nagrada i Microblinkove pohvale za napisani kod ideja se razvodnila te nisu pokušali dalje razvijati aplikaciju, ipak vrijedni dečki iako uz fakultet rade i dalje kreativni i planiraju se i ove godine prijaviti na App Start Contest.

Zadnji predavač bio je Nikola Pević iz tima FoodIn koji je s kolegama i istoimenom aplikacijom 2017. godine osvojio nagradu za najbolji dizajn. FoodIn je aplikacija kuhinjskog asistenta koja omogućava jednim klikom kreira narudžbu svih potrebnih namirnica za obrok. Aplikacija je još uvijek u razvoju te se ista planira plasirati na tržište. App Start Contest im je bio početna točka te su sada došli do pregovora s trgovačkim lancima. Nikola je poručio: “za uspješnu aplikaciju potreban je dobar tim te koliko god bilo teško ljude koji zabušavaju treba ili motivirati ili maknuti iz tima. Da bi došli do mjesta gdje smo danas uložili smo puno vremena i održavali team i development sastanke, no nismo se osjećali kao da trošimo već ulažemo svoje vrijeme u ono što vjerujemo. Savjetujem buduće natjecatelje da imaju u vidu tržište na kojem bi plasirali proizvod i da razmišljaju o široj slici što nakon razvoja aplikacije”.

Smotra aplikacija predstavlja uvod prije početka prijava za natjecanje App Start Contest. Ako vas je Smotra zainteresirala, znajte da prijave za natjecanje počinju 14. siječnja, dok će se motivacijsko predavanje održati 16. siječnja.

Vinko Rajič