Smartup1

Nakon nešto više od 3 mjeseca programa, uspješno je završilo drugo izdanje Smartupa, studentskog natjecanja u razvoju poslovne ideje. Preko 70 prijavljenih timova iz cijele Hrvatske prolazilo je kroz 2 faze natjecanja, sudjelovalo na 5 radionica te surađivalo s 14 mentora, a 10 najboljih prezentiralo je svoje ideje na finalu u HUB-u 385. Svaki tim imao je 3 minute za pitch te 3 minute za pitanja žirija.

O najboljem projektu odlučivao je žiri sastavljen od članova Upravnog odbora CRANE-a Hrvoja Prpića te Mihovila Barančića, ujedno i osnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP), Gorana  Dautovića iz Core Incubatora te Ivana Babića, direktora poduzetničkog centra Zagreb Erste Banke.

O uspješnosti ovog natjecanja posvjedočio je poslovni anđeo i poduzetnik Mihovil Barančić, ujedno i član žirija: “Smatram da je Smartup super natjecanje jer motivira studente da krenu nešto razvijati te da krenu razmišljati o praktičnoj primjeni znanja koje steknu na faksu. Osim toga, natjecanje je konkretno i vrlo ciljano što se vidi prema timovima poput PollinB koji koriste oko 30.000 pčela u svojem radu. Rekao bih da je Smartup jedno od boljih, ako ne i najbolje natjecanje tog tipa u Hrvatskoj.”

Iako je pred žirijem bio težak izbor, prvo mjesto i 12.000 kn osvojio je projekt Smartfood čiji cilj je dizajnirati prehrambeni proizvod koji sadrži genetski modificirane bakterije istovjetne onima koje normalno nalazimo, ali imaju sposobnost detekcije prvih pokazatelja bolesti u organizmu. Na drugom mjestu s osvojih 9.000 kn našao se tim Serene koji radi platformu za automatizaciju repetitivnih procesa koje dizajneri svakodnevno obavljaju, dok je treće plasirani tim PollinB osvojio 6.000 kn. Ideja PollinB je korištenjem solitarnih pčela pružiti poljoprivrednicima kontroliranu uslugu oprašivanju, ovisno o vrsti voćke, u vrijeme kada im je to najpotrebnije. Za drugo i treće mjesto, osim novčane nagrade, natjecateljima je osigurano korištenje coworking prostora te mentoriranje timova u CoreHUBu.

“Od početka smo se nadali pobjedi, no konkurencija je bila stvarno jaka i drago nam je da smo ipak osvojili prvo mjesto. Novčanom nagradom od natjecanja planiramo patentirati svoj proizvod i konkretnije se posvetiti radu u laboratoriju s opremom koju sad možemo priuštiti. S obzirom na to da prvo mjesto uključuje i program u ZIP-u, planiramo to iskoristiti što bolje i vjerujemo da će nam to jako puno pomoći.” – zaključio je Filip Petrović, suosnivač Smartfooda

Za uspješno odvijanje projekta zaslužni su i brojni partneri Smartupa. Ovogodišnje izdanje natjecanja podržali su Erste banka, Infobip, INA, Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE), Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP), Core Incubator te Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora.

„Jako smo zadovoljni ovogodišnjom organizacijom Smartupa, a posebno mi je drago da smo ove godine imali 32 prijave više nego prošle godine te da su prijave pristizale iz cijele Hrvatske. Htjela bi zahvaliti i mentorima, žiriju te partnerima koji su nam omogućili organizaciju natjecanja, a svim studentima koji se nisu prijavili na Smartup poručujem da priliku iskoriste već iduće godine.“ –zaključila je Karla Petek, članica eSTUDENTa i voditeljica Smartupa