header

header

U sklopu inicijative Europskog tjedna programiranja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održan je niz radionica za učenike koje su vodili i članovi eSTUDENTovog tima za Popularizaciju znanosti.

Ove je godine Europski tjedan programiranja obilježen između 7. i 22. listopada s ciljem inspiriranja ljudi svih uzrasta na razvijanje svojih digitalnih vještina.

Tako je ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, program za popularizaciju znanosti FER-a, organizirala besplatne radionice za učenike od 7. do 16. godine. Prošlu subotu, učenici su kroz jednostavne i zabavne igre naučili osnovne programiranja i napravili svoje prve korake u svijet kodiranja, robotike, izrade web stranica ili aplikacija za mobitele.

slika 1

Među njima su se nalazili i članovi našeg tima za Popularizaciju znanosti koji su održali dvije LEGO Mindstorms radionice. U svega 90 minuta pokazali su mališanima kako od hrpe LEGO kockica stvoriti funkcionalnog robota koji se kreće po prostoriji i uspješno izbjegava prepreke:

“Prošle sam godine bio prvi put na radionici robotike i jako mi se svidjelo što smo radili. Ove sam godine nagovorio prijatelja da dođe sa mnom opet jer su nam roboti obojici baš super” – izjavio je jedan od sudionika.

slika 2

Danas nikada nije bilo lakše stvoriti vlastitu aplikaciju za mobitel, izgraditi robota ili dizajnirati računalnu igricu – samo treba netko tko bi nas uveo u svijet STEM područja i pokazao koliko je inovativan i kreativan. Nadamo se da su naši popznanići barem jedno dijete inspirirali i pretvorili mu to subotnje popodne u životni poziv.

Beatta Lovrečić