Header-01

U petak, 12. siječnja 2018. godine, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu otvoreno je studentsko natjecanje Moot Court Croatia. Projekt se održava šestu godinu za redom po uzoru na moot court natjecanja koja su popularna među studentima prava diljem svijeta. Otvorenju su nazočila brojna značajna imena iz hrvatskog akademskog i pravnog života.

Okupljene su prvo pozdravili Martina Radanović – predsjednica udruge eSTUDENT te Fran Ferlan – voditelj MCC organizacijskog tima. Nakon pozdravnih riječi članova eSTUDENT-a, posjetiteljima se obratio i doc.dr.sc. Marko Jurić, prodekan za nastavu. Prodekan Jurić je u svome govoru podržao ovo vrijedno natjecanje koje studentima prava nudi mogućnost stjecanja pravnog iskustva.

MCC 3

O motivima prijave na ovo Moot Court Croatia govorila je prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, koja je također predstavila i ovogodišnji hipotetski pravni slučaj. Natjecatelji će se tako baviti kaznenim djelom razbojništva u pošti. “Slučaj predstavlja primjer klasičnog kriminaliteta te sudionicima natjecanja ostavlja dosta prostora za kreativnost i aktivni istraživački pristup.” – istaknula je profesorica Karas. Profesorica je također pohvalila ovo natjecanje kao oblik nastave koji od natjecatelja zahtijeva timski rad te veliki angažman u svrhu razvijanja vještina pravne argumentacije.

Dipl. iur. Petar Petrić, čiji je odvjetnički ured ujedno i partner ovog natjecanja, pozvao je sve buduće mlade pravnike da se prijave na natjecanje, jer kao idealan primjer za stjecanje dodatnog praktičnog iskustva odvjetnik Petrić navodi upravo MCC, čiji organizatori i natjecatelji pokazuju zavidne rezultate i sposobnosti. “Prijavom na ovo natjecanje pokazujete svoju organiziranost, ambicioznost i poduzetnost te istovremeno stvarate uvjete za vlastiti uspjeh.” – naglasio je odvjetnik Petrić.

MCC 1

Na kraju otvorenja svoje je dojmove o samom natjecanju s okupljenima podijelila prošlogodišnja drugoplasirana natjecateljica i dobitnica nagrade za najbolji pisani podnesak – Ivana Mrzljak. Ivana se s ostalim govornicima složila kako MCC uistinu nudi mogućnost za primjenu stečenog znanja kojeg je potrebno stalno razvijati i usavršavati.

MCC 2

Prijave za natjecanje već su otvorene 8. siječnja, a podsjećamo da se prijaviti možete sve do 26. siječnja 2018. godine. Zato povuci pravi potez i budi dio ovog natjecanja, koji osim mogućnosti razvijanja znanja i vještina, nudi i različite vrijedne nagrade. Pobjednici će osvojiti trotjednu ljetnu praksu u jednom od partnerskih odvjetničkih ureda i osnovnu obuku za izmiritelja koju osigurava Hrvatska udruga za mirenje, a nagrada za drugo mjesto je sudjelovanje na međunarodnoj ljetnoj školi Zagreb Summer Academy. Najbolji pisani podnesak Narodne Novine nagrađuju setom knjiga pravne tematike, a najbolji govornik dobit će Pravni Leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Sve aktualnosti vezane uz natjecanje možete pratiti i na službenoj Facebook stranici.

Patricia Franković