IMG_2030

Prvo ovogodišnje motivacijsko predavanje Elektroboja, studentskog natjecanja u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike, održali su pobjednici Elektroboj natjecanja 2014. godine Luka Fućek, Vlatko Klabučar, Antun i Josip Vukičević. Svim prisutnim studentima ispričali  su svoju priču od ideje do realizacije projekta koji im je otvorio vrata u poslovni svijet.

IMG_2049Kao studenti FER-a osmislili su šesteronožnog robota pauka koji služi za učenje elektrotehnike, robotike i programiranja. Sve je krenulo na papiru, od algoritama, simulacija i dizajna, a nakon pobjede na Elektroboju uz podršku profesora nastavili su raditi na poboljšanju svoga projekta. Uskoro ih je prepoznala udruga Bura znanja iz Rijeke i ponudila im suradnju. Tako je nastao STEMI, projekt kojim se mladima želi približiti STEM područje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u obrazovanju i društvu.

Kako bi robot pauk postao priznat te stekao svoju primjenu u sustavu obrazovanja bilo je potrebno prikupiti financijska sredstva za izgradnju STEMI platforme i proizvodnju multimedijalnih obrazovnih sadržaja. Pokrenuli su crowdfunding kampanju nakon koje se njihova priča pojavila u domaćim i globalnim medijima te privukla brojne sponzore. Upravo su pokrenutu kampanju i korake koji su uslijedi nakon, poput usavršavanja dizajna, uklanjanja bugova i unaprjeđenja wifi komunikacije, istaknuli kao najvažnije korake do potpune realizacije svoga projekta.  Robot koji mijenja način učenja te učenje čini zabavnim sada je uspješan projekt, a započeo je samo kao ideja. Stoga, ako se još uvijek dvoumiš oko prijave na Elektroboj, možda te uvjeri ono što je na kraju samog predavanja poručio Antun Vukičević:  IMG_2081Bolje je nešto, nego ništa. Ako imate ideje, stavite ih na papir i dajte si truda razraditi ih. Nećete morati tražiti posao, već će posao naći vas.“  Ako si propustio predavanje, ne brini, možeš ga pogledati ovdje.

Elektroboj ti pruža izuzetnu priliku za početak karijere, povezivanje s potencijalnim poslodavcima te je odlična početna točka za  pokretanje vlastitog startupa. Tema ovogodišnjeg natjecanja bit će objavljena 15. veljače, a prijave traju do 6. ožujka.