Elektroboj_tim

U sklopu Elektroboja, 4.svibnja na zagrebačkom FER-u održano je predavanje „Rimac C_Two Infotainment: Od ideje do implementacije“. Na predavanju podijeljenom u tri dijela voditelji pojedinih područja u tvornici Rimac Automobili – Dario Antolović, Igor Modino i Andrea Knez Karačić predstavili su tehnologije koje koriste u svakodnevnom radu kroz tri područja – hardware i software na razini embedded mikrokontrolera i high level softwarea te objasnili razvoj proizvoda preko električnog automobila Concept_Two.

Elektroboj_dvorana

Dario Antolović, voditelj razvoja hardvera na samome početku predavanja ukratko je ispričao povijest tvrtke, a zatim predstavio uvijek zanimljivu temu za kojom interes iznova rasteinfotainment sustav poznatog električnog automobila proizašlog iz kompanije Rimac Automobili. Uspoređujući električne automobile rekao je kako C_Two ima jače performanse, više featuresa od tehnologije do samog user experiencea te je ekskluzivniji  od prvog automobilskog koncepta električnog automobila Concept_One. Govoreći o razvoju proizvoda, podrobno je objasnio šest faza hardverskog razvoja proizvoda – definiranje zahtjeva za kompletan hardverski sustav, arhitektura i definicija sustava, definiranje sheme, PCB dizajn, proizvodnja PCB-a i montaža te završno testiranje. Na pitanje publike, što je zahtjevnije razviti – hardver ili softver, Dario je odgovorio: „Oba područja su dosta specifična i zahtijevaju dosta razvoja i testiranja, no dok je hardver platforma za više sustava, ipak je više funkcija i napora potrebno za softver.“

Elektroboj_Dario Antolović

U Rimac Automobilima jako su ponosni na multinacionalno okruženje kompanije pa je tako studentima Embedded software development predstavio Španjolac Igor Modino, viši softverski inženjer. Igor je razjasnio metodologije i alate koji se koriste u razvoju softvera te obrazložio postupak konfiguracije čipa. Naglasio je da ako dođe do prepreka u ovome dijelu razvoja proizvoda, ako je nešto neizvedivo, potrebne su promjene u dizajnu proizvoda.

Elektroboj_Igor Modino

Nakon Igora, voditeljica M2M tima Andrea Knez Karačić, govorila je o razvoju IVI i M2M sustava. M2M sustav koji služi za razmjenu i prijenos podataka predstavlja izazov  s obzirom na količinu podataka koji se trebaju sakupiti, analizirati pa čak i koristiti za predvidjeti budućnost, npr. kada auto sam najavi potrebu odlaska na servis. Andrea je objasnila tehnologije koje M2M sustav koristi kako bi omogućio korisniku grupiranje detaljnijih podataka o autu, kao i tehnologije koje koristi IVI sustav. Andrea je naglasila kako korisnik uvijek dobiva vizualno atraktivno, intuitivno sučelje te lijep dizajn, a predavanje je zaključila riječima: “Cilj ovog predavanja bio je predstaviti čime se Rimac automobili uopće bave, pokazati koliko je to složeno, koje različite tehnologija koristimo te kako se studenti s različitih smjerova mogu uklopiti u gotovo svaki tim u Rimac Automobilima.”

16

Veliki broj okupljenih studenata došao je poslušati stručnjake jedne od vodećih kompanija u RH čija se cjelokupna proizvodnja, od ideje do kompletnog proizvoda odvija unutar tvrtke te koja za cilj ima poticanje razvoja industrije u Hrvatskoj kao i privlačenje stranih investitora koji bi otvorili nova radna mjesta, a i sami otvaraju urede po većim gradovima u Hrvatskoj kako bi mladima ponudili priliku. U skladu s time, specijalistica HR-a Rimac Automobila naglasila je: „Rad studenata kada dođu u Rimac Automobile prati buddy, mentor  koji ih vodi kroz cijeli proces i koji ima zadaću objasniti im, npr. kako izdati data sheet i slično. Kod nas su svi studenti ravnopravni zaposlenicima te tko jedanput dođe kod nas, uklopi se i pokaže da je to za njega, može samo ići na bolje.

Sigurno smo kako je nakon predavanja veliki broj životopisa studenata stigao na njihovu adresu jer su za ovo predavanje posjetitelji imali samo riječi hvale: „Bilo je vrlo intuitivno i zanimljivo. Predavači su nas proveli kroz sve segmente projekta, od hardvera do softvera i objasnili što se iza svakog segmenta nalazi. Povezali su ono što vidi korisnik, što se zaista isprogramira i što je dio inženjerskog posla, što znači da smo vidjeli sliku onoga što se u velikom timu i velikoj kompaniji kao što su Rimac Automobili odvija kako bi mi imali konačan proizvod.

Elektroboj će tijekom narednog mjeseca održati niz radionica i predavanja, a možda se među natjecateljima EBOJ-a krije neki novi inovator poput Mate Rimca!

Tena Klarić