asc1

Prepuna dvorana studenata i ostalih zaljubljenika u startupove dočekala je na FER-u Matiju Žulja, osnivača uspješnog startupa Agrivi. Svojim predavanjem pod nazivom ‘Od ideje do realizacije’ podijelio je brojne savjete te napravio odličan uvod u App Start Contest koji uskoro počinje.  

Kroz predavanje, Matija je prošao sve faze razvoja startupa od istraživanja tržišta, okupljanja tima, privlačenja prvih investitora i korisnika te plasiranja proizvoda na globalno tržište. Od samog početka, Matija je naglašavao kako uvijek treba težiti visokim ciljevima, a njihov cilj je poslovanjem utjecati na preko 1 milijardu ljudi te postati europski lider na farming software tržištu.

Kao glavnu prednost pred konkurencijom Matija navodi višejezičnost, bogatu bazu podataka, te visoku razinu kastomizacije koju su njihovi korisnici odlično prihvatili. Zbog konzervativnosti poljoprivrednika, svoju aplikaciju preveli su na 14 jezika, dok ostali konkurenti koriste samo engleski jezik. Njihova baza podatka trenutno obuhvaća preko 100 kultura, sadrži detaljnu vremensku prognozu i unaprijed najavljuje poljoprivrednicima kad bi ih mogla zadesiti koja bolest ili štetočina.

asc2U privlačenju novih korisnika vrlo je važan sadržaj koji sami objavljuju u obliku blog objava, a samo prošle godine objavili su 97 članaka. Zbog kvalitetnog sadržaja i odlično targetiranih oglasa preko facebooka i adwordsa, na njihovu platformu danas se dnevno prijavljuje 50 plaćenih te preko 100 besplatnih novih korisnika.

Do prvih investicija Matija je došao preko poslovnih anđela i zahvaljujući brojnim poznanstvima jer kako kaže, njegovanje poznanstva najvrjednija je stvar koju možeš raditi, a kroz život uvijek treba graditi dobru poslovnu mrežu. U komunikaciji s potencijalnim investitorima treba očekivati puno odbijanja, no najvažnije je ostati uporan i čekati onu jednu priliku koja će donijeti investiciju.

Drugi dio predavanja obilježila su brojna pitanja publike koja su najviše bila usmjerena na njihov poslovni model, tržišnu segmentaciju, uspješnost poslovanja i Matijina prijašnja iskustva.

Za sve vas koji ste propustili priliku, eSTUDENT uskoro organizira brojna zanimljiva predavanja o kojima će sve informacije pisati na našoj web stranici. Pozivamo vas da se pridružite i otvorenju App Start Contesta, studentskog natjecanja u izradi mobilnih i web aplikacija koje će se održati u ponedjeljak 18.1. u 16 sati na FER-u, dvorana D2.