Optimized-IMG_7077

 

Optimized-IMG_7107

U sklopu App Start Contesta, u utorak 7. svibnja, održano je predavanje Sigurnost mobilnih aplikacija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Predavanje su održali Ana Baotić i Karlo Levak iz poduzeća Asseco South Eastern Europe.

Zainteresiranim studentima predavači su približili razlike između iOS i Android arhitekture te istaknuli kako je na Androidu moguće napraviti veliku štetu s jako malo znanja, veću nego što je to slučaj kod iOS-a. Potom su se dotaknuli načina na koji se podaci spremaju na Android i iOS aplikacijama te koje su njihove razlike. Poručili su kako je kod Androida ideja ne spremati podatke na aplikacije zbog  mogućnost da se ti podaci ukradu.

Predavači su govorili i o Android keystore i iOS keychain sistemu te o biometrici, koja podrazumijeva Touch i Face ID senzore. Objasnili su po kojem principu navedeni senzori funkcioniraju te na koji način ih sustav provjerava. Na samom kraju riječ je bila o certifikatu odnosno dokumentu koji potvrđuje tko je vlasnik određenog ključa, koji nam garantira samo da je naša komunikacija privatna no to i dalje ne znači da joj trebamo u potpunosti vjerovati.

Svim zainteresiranim studentima za područje developmenta mobilnih aplikacija, Ana Baotić poručuje: “Android i iOS ekosustav su ogromni i ako se itko misli pronaći u nekakvom mobilnom razvoju, security je nešto s čime će se definitivno susresti. Ima puno zanimljivih stavaka, veliko je područje i nadamo se da će studenti ovdje pronaći  nešto zanimljivo za sebe”.

Antonela Jukić