Drugo motivacijsko predavanje: “Je li Big Data ustvari Big Brother?”

 

Drugo ovogodišnje motivacijsko predavanje za Mozgalo održalo se u srijedu, 17.12. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Gost predavač bio je Luka Stepinac, voditelj CROZ-ova odjela za usluge iz Business Intelligence područja koji nam je pokušao približiti temu Big Data.

Cilj predavanja je bio naglasiti kako je Big Data relativan pojam te kako je od količine puno važnije da su podaci kvalitetni. Upravo zbog podataka koju posjedujemo,a još uvijek ne znamo na koje sve korisne načine ih možemo iskoristiti, istaknuo je važnost data mininga u svijetu i upozorio da će u budućnosti znanje iz tog područja biti sve važnije i u Hrvatskoj. Potaknuo je prisutne da se još više interesiraju i pokušaju naučiti što više o tome.

Velikim dijelom se na predavanju dotaknuo društvenih mreža te silnih podataka koje korisnici tamo ostavljaju, kako bi nam otkrio načine na koje smo danas “praćeni”.

Također, predstavio nam je CROZ-ov text-mining projekt SentiMenter kojim smo analizirali FB komentare. Luka je pozvao sve prisutne da ostave komentar na Facebook stranici od Mozgala na pitanje osjećaju li da ih promatra Big Data brother, a zatim je SentiMenter procijenio jesu li komentari pozitivni ili negativni.

Predavanje je bilo veoma zanimljivo i nadmašilo je sva očekivanja. Dvorana je bila prepuna ljudi koji su izašli s pozitivnim komentarima. Luka je, uz Renea, motivirao prisutne da se prijave na natjecanje te nauče više o data miningu – tehnologiji budućnosti.

Predavanje možete pogledati i online. :)