IMG_7067_K

Nakon što je održano otvorenje natjecanja Mozgalo te nakon što su Zlatni partneri predstavili ovogodišnje nagradne zadatke, došlo je vrijeme za dvije radionice gdje su se prijavljeni mogli o tim zadacima više educirati. Prva je na redu bila 20. ožujka radionica Microblinka s temom Robust ML Challenge. Predstavnik tvrtke Matija Ilijaš nastojao je natjecateljima pružiti osnovne smjernice te im ukazati na potencijalne probleme koji ih očekuju prilikom razvijanja robusnog rješenja strojnog učenja. Mi smo ga tim povodom zamolili za odgovore na nekoliko pitanja.

IMG_7305

Zanimalo nas je, na početku, što on misli o trenutnoj popularnosti strojnog učenja u Hrvatskoj: ”Mislim da je popularnost strojnog učenja u generalnoj javnosti više usmjerena na sam pojam umjetne inteligencije. Smatram da smo po tome pitanju dosta usklađeni s ostatkom svijeta. Također, bez obzira na to što pojam strojnog učenja nije toliko popularan, na našim se fakultetima, FER-u i PMF-u, vidi veliki interes studenta za to područje”. Na pitanje o perspektivi zapošljavanja studenata u toj industriji nakon završetka studija, Matija ima pozitivno stajalište: ”Mislim da se danas situacija definitivno poboljšava – sve više tvrtki radi ozbiljne projekte u području strojnog učenja te smatram da mladi ljudi imaju široki spektar mogućnosti zapošljavanja u ovome području”. Kao dobra priprema za sam ulazak u industriju je i samo natjecanje Mozgalo. ”Mislim da su natjecanja poput Mozgala bitan dio priče da se studenti za vrijeme fakulteta upoznaju s konkretnim projektima u industriji – suradnja  između fakulteta i konkretnih tvrtki je nešto što definitivno treba poticati, a ovo natjecanje je, rekao bih, jedan od ozbiljnijih načina na koji se to danas potiče. Također, nije nepoznata činjenica da poslodavci često na ovakvim natjecanjima izabiru nove zaposlenike. Sama je tvrtka Microblink prošle godine na ovakav način pronašla studenta koji je zadovoljavao njihove kriterije. Zanimalo nas je očekuju li i ove godine pronaći nove mlade radne snage: ”Svakako očekujemo. Ovo je pozornica za sve studente koji se zanimaju za ovo područje da pokažu jesu li zaista dovoljno zainteresirani, razmišljaju li kako riješiti probleme i u konačnici kako su određeni projekt riješili od početka do kraja. To su nam vrlo jaki indikatori koji nam pokazuju trebamo li nekoga zaposliti.’’ Za kraj, upitali smo Matiju koji bi savjet dao svim studentima koji se žele jednom baviti ovim područjem: ”Savjetovao bih im da se za vrijeme studiranja prijavljuju na ovakva natjecanja te da se javljaju tvrtkama za suradnju oko diplomskih projekata – u principu, najbolje je da što prije dođu u dodir s pravim problemom koji bi onda trebali riješiti jer je to najbolji način učenja.’’

IMG_7315

Već smo sljedeći dan imali priliku prisustvovati drugoj radionici. Ovoga je puta riječ o radionici tvrtke ReversingLabs s temom Detecting Packed Executable Files. Predavači su bili Katja Peričin i Filip Čulinović, a pokušali su natjecateljima približiti zadatak čiji je cilj uz dane primjere pakiranih i nepakiranih datoteka, napraviti sustav za detekciju pakiranih datoteka. Zanimljivo je da kod ovog zadatka nailazimo na jedinstveni dataset kakvom teško da bi itko imao inače priliku pristupiti izvan ovog natjecanja: ”Dataset smo isključivo mi radili za ovo natjecanje, nismo ga prije imali, a konkretno smo ga radili jedan moj kolega i ja. Neki dio sampleova je ručno rađen, a kad kažem ručno mislim na to da smo nekad morali i klikati po aplikacijama kako bismo napravili sve sampleove. Sve u svemu, veoma je zahtjevan bio cjelokupan proces izrade”, kaže Katja. Kao i Microblick, tako i ReversingLabs budno prati prijavljene studente za moguće daljnje zapošljavanje: ”Imamo mnogo otvorenih pozicija i oglasa koje redovito objavljujemo na webu FER-a. Također, moram naglasiti da studenti kod nas rade pravi posao; dakle, ne dajemo im neke nepotrebne taskove. Obično moraju proći kraći trening dok ne nauče sve što trebaju znati, a onda kao full time zaposlenici dobiju pristup kodu i mogu zaista sudjelovati u izradi stvari.” Upitali smo Katju koji bi savjet dala prijavljenim studentima: ”Mislim da trebaju iskoristiti priliku koja im se nudi. Savjetovala bih svim prijavljenima da se ne ustručavaju pitati sve što ih zanima, da dolaze na konzultacije i da se maksimalno trude jer će im se trud sigurno isplatiti. Zaista želimo da se studenti što više zanimaju za security jer kao program, nažalost, ne postoji na našim fakultetima. Želimo ih upoznati s takvim temama da kasnije mogu, između ostalog,  doći i raditi kod nas. Svakako, preporučujem da iskoriste ove prilike dok još mogu, jer možda im se čini da će imati više vremena kada diplomiraju, ali nije tako. Mi stojimo na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice.”

IMG_7139_K

Želimo se zahvaliti svim predavačima na izdvojenom vremenu kako bi studentima što bolje pojasnili nagradne zadatke. Također, svim prijavljenima želimo svu sreću u daljnjem toku natjecanja. Za više informacije, posjetite našu web ili Facebook stranicu.

Antonia Hrvatin