slika4

U organizaciji eSTUDENTa, na FER-u je održana prva radionica natjecanja Mozgalo na temu ˝Čišćenje i obrada podataka˝. Radionica je bila zamišljena kao teorijska uz nekoliko praktičnih primjera koji su prikazali korištenje raznih metoda u izradi rješenja.

Teorijski dio radionice vodila je Lada Banić, vodeći konzultant Poslovne inteligencije. ˝Svi podaci su a priori ˝prljavi˝ i morate ih analizirati i očistiti˝, rekla je Lada.  Ona je prošla svu teoriju koja bi studentima mogla biti korisna u izradi ovogodišnjeg rješenja. Njezin dio radionice obuhvatio je izvore i organizaciju podataka, tipove i pripremu podataka te njihovo razumijevanje i kvalitetu.

Praktični dio vodio je  Marko Štajcer, direktor Inovacija i razvoja Poslovne inteligencije. ˝Nema trikova, ovo su podaci iz stvarnog života˝ naglasio je Marko. On je na primjeru stvarnih podataka koje su natjecatelji dobili dao mnogo korisnih uputa za uvod u data mining. Pokazao je primjere alata za realizaciju rješenja, grafičke alate za integraciju podataka te alate za vizualizaciju podataka.

˝Povodom Moslika3zgala prva radionica mi je bila zanimljiva jer je tema bila o čišćenju podataka i cjelokupnom procesu pripreme podataka za data mining. Radionica je bila dobro organizirana i podijeljena na dva dijela. Prvi dio mi se svidio baš zbog kvalitetnog kratkog uvoda u poslovnu inteligenciju, a drugi jer su se konkretno objasnili neki termini vezani za zadatak.˝, svoje doživljaje rekao nam je Fran Pelc, student FER-a.

Ovo su samo neke od novih i zanimljivih informacija koje možeš saznati na radionicama. Takve informacije ti zaista mogu pomoći u izradi što kvalitetnijeg rješenja i povećati šanse za pobjedu. Za natjecatelje će kroz sljedeći tjedan biti organizirane konzultacije, zato prati Mozgalo na web-u i Facebook-u kako ne bi propustio nijednu bitnu informaciju.

A u slučaju da se nisi prijavio na natjecanje ove godine to ne znači da nisi dobrodošao. Naprotiv, radionice su otvorene za sve studente.

Vidimo se na sljedećoj radionici!