13

eSTUDENTov tim Consulting team URED je 25. travnja u suradnji s jednom od vodećih svjetskih revizorskih i računovodstvenih organizacija PwC Hrvatska prisustvovao radionici, čiji je tema bila Due Dilligence, odnosno dubinsko snimanje poduzeća. Due Diligence podrazumijeva procjenu ugovaranja s komercijalnog, financijskog i pravnog stajališta, a radionicu su održali Martina Brzić i Krešimir Mikić iz odjela Advisory (Deals).

2

Priča o PwC-u započela je 1997. godine, kada su Coopers & Lybrand i Price Waterhouse otvorili svoje urede u Hrvatskoj. Tvrtke su se 1998. godine na globalnoj razini ujedinile u PwC koji poznajemo danas, a PwC Hrvatska osnovao je 2012. godine novu pravnu osobu, PricewaterhouseCoopers Savjetovanje d.o.o. Samo u Hrvatskoj imaju više od 200 stručnjaka, uključujući 5 partnera, koji su usredotočeni na pružanje inovativnih savjeta i rješenja za specifične potrebe klijenata i koji imaju globalnu perspektivu potrebnu za rješavanje složenih poslovnih pitanja današnjice. Također, čine mrežu tvrtki u 157 zemalja s više od 223.000 ljudi koji se zalažu za pružanje kvalitetnih usluga na područjima revizije i računovodstvenog savjetovanja, poslovnog savjetovanja i poreznih usluga.

Na održanoj radionici članovi tima Consulting team URED i nekoliko prisutnih članova eSTUDENTa dobili su nova znanja o metodama rada u PwC-u, a sve kroz konkretne primjere s kojima se PwC do sada susreo u radu s korporacijama. Na lak i pristupačan način dočarano je što se točno radi u njihovom odjelu, kao i u drugim odjelima unutar poduzeća. Sama radionica započela je upoznavanjem s tematikom radionice (tijek transakcije, vrijednosti društva, dug i dužničke stavke, vrijednost kapitala, procjene strategije, procjene vrijednosti, preuzimanje kontrole i integracija…), nakon tematskog dijela radilo se na konkretnom case studyju (studiju slučaja) kroz koji je dobiven uvid u stvarnu problematiku s kojom se susreću, a za kraj studenti su imali priliku primijeniti naučeno. Nakon radionice došlo je vrijeme za razmjenu informacija o uvjetima zapošljavanja studenata, kao i zaposlenika na određeno radno mjesto. Isto tako, Martina i Krešimir su sa studentima podijelili neka svoja iskustva, ponešto o razvoju njihovih karijera te privatnim segmentima, bili su otvoreni za sva pitanja i vrlo pristupačni.

12

Pitali smo Martinu Brzić (Senior Consulant, Advisory-Deals), jednu od zaposlenica tvrtke koja je vodila radionicu, što misli i kako vidi projekt kao što je Consulting team URED, a njezin odgovor je bio: “Smatram kako su inicijative poput Consulting teama URED primjer kako sami studenti koji posjeduju motivaciju i znatiželju mogu biti jedni od ključnih pokretača u premošćivanju jaza između obrazovnog sustava i potreba realnog sektora. Podržavam ideju i nadam se jačanju i širenju ovakvih inicijativa koje nama unutar PwC-a pružaju vrijedan izvor talenata.”

14

Za kraj je važno zahvaliti se PwC-u i predavačima na odličnoj organizaciji radionice, na izdvojenom vremenu te dijeljenju svojih znanja i iskustava.

Napisala: Iva Pištelek