46492772_1155643021267980_8890474430321393664_o

U četvrtak, 4. travnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je druga radionica u sklopu Mozgala, studentskog natjecanja na području podatkovne industrije. Tema održane radionice bila je Overfitting and Data Augmentation, a radionicu je održao Fran Jurišić iz ReversingLabsa.

IMG_4320

Jurišić je natjecateljima pokazao kako uočiti već dobro poznati problem na području podatkovne industrije, bias u setu podataka. Budući da problem može imati velik utjecaj na konačan proizvod, Jurišić je pokazao kakav pristup imati kako bi se bias umanjio. Demonstrirao je i upotrebu stabala odluke kao forenzičke metode u istraživanju podataka koja će koristiti natjecateljima kako bi se što bolje upoznali sa svojim setom podataka.

IMG_4350

Održana radionica je druga u nizu u prvom ciklusu radionica, a treća radionica u istom ciklusu održat će se 11. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana A301 u 18:00 sati. Tema treće radionice je Web-scraping in Python, a samu radionicu će održati mladi data scientist Domagoj Marić iz Megatrenda. Web scraping je ekstrakcija podataka s web stranica koju u pravilu provode botovi i web crawler-i, a dobiveni podaci se koriste za daljnju analizu. Radionicom će se predočiti natjecateljima kako se web scraping primjenjuje u podatkovnoj industriji te će uz praktičan rad na pravim web stranicama dobiti uvid u trenutno najbolje dostupne tehnologije u Phytonu. Kako bi natjecatelje dodatno potaknuo, Marić je istaknuo prednosti Mozgala i važnost web scraping-a. “Mozgalo je studentsko natjecanje edukativnog karaktera koje na kreativan i zanimljiv način kroz stvarne probleme daje studentima sjajan uvod u područje podatkovnih znanosti, statistike i strojnog učenja. Ono potiče na nove načine razmišljanja te daje sjajan feedback što IT tržištu stvarno treba. Jedno od područja bitnih za natjecanje jest prikupljanje podataka, zbog čega u igru dolazi web scraping, postupak automatiziranog pretraživanja weba i ekstrakcije željenih podataka. Prezentacija koju ću održati na navedenu temu trebala bi potaknuti sudionike na istraživanje metoda web scrapinga kao i interes za njihovu implementaciju u tijeku izrade projekta u svrhu prikupljanja vanjskih podataka te poboljšanja rezultata.”

Za više informacija o radionicama ili Mozgalu, posjetite našu Facebook stranicu.

Vinko Rajič