Održana ARTaonica

28.05.2018.
IMG_8564

U nedjelju, 20. svibnja u prostorijama MM centra (u sklopu Studentskog centra) po prvi put održan je novi projekt udruge eSTUDENT, ARTaonica. Cilj ovog projekta je popularizirati umjetnost, privući znatiželjne i kreativne studente otvorenog duha te im pružiti korisna znanja kroz radionice.

Tijekom dana održane su četiri radionice pod vodstvom stručnih voditelja.  Prva radionica “Dopuštenje da budem” bila je radionica susreta s vlastitom autentičnošću, odnosno radionica ekspresivne art terapije koju su vodili Dominik Šmida i Maša Žarnići i otkrili kako smo satkani od čitave palete osjećaja, misli i djela i kako je svatko od nas posve jedinstven u svojem bogatom unutarnjem sastavu i izričaju.

Pod vodstvom umjetničkog voditelja The Acting Studija, Marina Bukvića održana je dramska radionica “Zastani, zaigraj se i spoznaj” na kojoj su se kroz interdisciplinaran pristup i raznolike dramske igre i vježbe, razvijale mašta i komunikacijske sposobnosti. “Želim da budete vjerni sebi. To je ono što danas često zaboravimo u životu i izgubimo putanju po kojoj se krećemo, ali ima jedna zgodna misao koja govori kako ste vi kao pojedinci poslani na ovaj svijet s određenim ciljem, odnosno da trebate popuniti rupu koja je u svijetu i ako je ne popunite i ne ostvarite svoje snove ona će zauvijek ostati prazna. Ako se želite baviti, primjerice glumom, onda trčite prema tom snu bez obzira na prepreke koje se događaju usput, trčite neumorno jer ako vi ne ostvarite svoj cilj i postanete ono što želite, nitko drugi to neće moći umjesto vas.”, poručio je umjetnički voditelj Marin Bukvić na kraju radionice.

IMG_8552

Darko Tomaš održao je radionicu osnova fotografije “Photohunti otkrio što je sve potrebno za “pravu” fotografiju te kako uhvatiti pravi trenutak, kako se poigrati svjetlom i fokusom kao i koje sve tehnike postoje, odnosno kako zabilježiti svijet oko sebe i prezentirati ga javnosti.

Posljednja radionica bila je istraživanje unutarnjeg svijeta, kreativnosti i iscjeljenja kroz pjevanje “Soul scat circle”, pod dirigentskom palicom Lele Kaplowitz, cijenjene hrvatske vokalistice sa svjetskim glazbenim iskustvom. “Ovom radionicom želim potaknuti mlade ljude da se bave sobom, da preispituju, otkrivaju svoju kreativnost i da im to postane dio života jer mislim da će im život biti puno kvalitetniji ako uključe umjetnost u njega. Pogotovo kad je pjevanje u pitanju želim im pokazati kako glazba najviše od ostalih umjetnosti ima moment iscjeljenja i svi rado slušamo glazbu i kad smo jako veseli i kad smo jako tužni, nekako se poistovjećujemo s glazbom. Želim im na radionici pokazati da svi mi možemo kreirati glazbu i uživati u njoj bez obzira je li su nam kao malima govorili da nemamo sluha i/ili ritma.”, istaknula je Lela Kaplowitz.

IMG_8602

U predvorju MM centra, “ArtLabu” polaznici radionica mogli su se poigrati raznim art materijalima i oživjeti djelić vlastitog svijeta mašte, kao i pronaći inspiraciju. Cjelodnevno događanje završilo je prikazivanjem filma Vis-À-Vis, redatelja Nevija Marasovića, čija je filmska uspješnica i svojevrsni nastavak Vis-À-Visa, Comic Sans donedavno igrala u kinima. Ovaj projekt prepoznat je kao hvalevrijedna ideja te se nadamo kako će njegovo održavanje postati tradicija.

Lana Bradašić