neimenovanomf

Predsjednica eSTUDENTa, Anamaria Sluganović, sudjelovala je na panel raspravi “Od raznolikosti do uključivanja”. Panel je organizirala INA u sklopu dana otvorenih vrata #svismoOK. Cilj samog događaja je nastavak promocije strategije raznolikosti i uključenja (Diversity&Inclusion). Na danima otvorenih vrata INA-i je svečano dodijeljen Mamforce certifikat, priznati znak kvalitete koji potvrđuje kompetencije poslodavaca u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima.

Moderatorica panela bila je Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, a na panelu su, osim predsjednice eSTUDENTa, sudjelovali i Višnja Ljubičić (pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Tvrtko Perković (operativni direktor korporativnog centra INA-e), Jasna Pipunić (članica NO INA-e i predsjednica sindikata), Viktor Gotovac (predsjednik Etičkog povjerenstva INA Grupe i sveučilišni profesor), Mislav Ante Omazić  (profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta) i Diana Kobas Dešković (osnivačica Mamforce-a).

Tijekom cijelog događaja i rasprave, kao glavna tema među svim raznolikostima, nametala se razlika među spolovima. Ravnopravnost spolova veliki je problem u kompanijama i u društvu općenito. Žene su u manjini na vodećim pozicijama u tvrtkama, često su manje plaćene od muških kolega te su diskriminirane zbog trudnoće i majčinstva.  S obzirom na to da žene u Hrvatskoj čine 52% ukupnog i 61% visokoobrazovanog stanovništva, poražavajući je podatak da u Saboru i Vladi Republike Hrvatske čine tek 19%. Ovu crnu statistiku u Lijepoj našoj barem malo popravlja eSTUDENT u kojemu je više od 70% članova koje su žene, istaknula je Anamaria Sluganović.

 

“Misija i cilj same Udruge je bez ikakvih predrasuda potaknuti studente da rade dobro. Podržavamo i prihvaćamo sve različitosti, okupljamo preko 300 studenata s 30 fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu .”

 

Nadamo se da će sve kompanije, ali i društvo u cjelini, prihvatiti različitosti kao bogatstvo i da ćemo zaista svi biti OK.

 

Nika Marin