eStudent Logo
Zeleni korak za zelenu promjenu – kako se zdravije hraniti?

Zeleni korak za zelenu promjenu – kako se zdravije hraniti?

Autor: Tena Žuger, 03. 06. 2021.

Koncept konzumiranja zdrave hrane i njezinog uzgoja postao je sve rašireniji tijekom posljednjih nekoliko godina. Donosimo ti mjesta i ljude koji svojim djelovanjem mijenjaju životne navike građana te se brinu za okoliš, domaće proizvode i tvoje zdravlje.

Virtualni zagrebački plac

Kuda poći po domaće proizvode tijekom karantene? Odgovor je jednostavan – na Virtualni zagrebački plac! Javna Facebook grupa osnovana je kako bi se pomoglo lokalnom gospodarstvu i građanstvu da dođe do hrane koju proizvode lokalni poljoprivredni proizvođači. Cilj im je „povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti“.

Svaki dan novi OPG-ovi, obrti ili samostalne osobe objavljuju svoje domaće kreacije, a odaziva ima uvijek. Odlično je za novonastale obrte koji tek kroče na tržište domaćih proizvoda.

Nažalost, situacija s epidemijom koronavirusa nam je svima u svega nekoliko dana pokazala kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti. - Virtualni zagrebački plac 

 

The Škarnicl

Ako tvoj đir nije online kupovina i dogovori tu je za tebe The Škaniclzagrebački dućan domaće hrane, na adresi Jaruščica 5a, koji spaja tradicionalne namjernice s modernim životom mladih obitelji. Cilj im je „opskrbiti Novi Zagreb domaćom hranom i pokazati susjedima kako bi kuhale naše bake da su opet mlade.“ Kvaliteta hrane koja dolazi od domaćih proizvođača potvrđuju njihov moto - straight from the njiva

U dućanu možeš pronaći svježe meso, voće, povrće, ribu, zimnice, ulja, kruh, začine, jaja, sir, mlijeko i mnoge druge koje će tvoj obrok učiniti još ukusnijim. Domaće poslastice sa sela mogu poslužiti kao idealni last-minute poklon; ako slastice nisu za tebe bez brige imaju brojne grickalice, čaj, kavu i zdrave shakeove, u različitim veganskim i bezglutenskim opcijama.

Ekskluzivna i  sigurna alkoholna i bezalkoholna pića, poput domaćeg džina, rakije i pive te svježih sokova  možeš pronaći u svojem susjedstvu blizu Arene.

 

Anino povrće

Možda želiš sam uzgojiti paradajz ili papriku, a ne znaš kako početi. U pomoć dolazi Ana Smokrović, vrtlarica i edukatorica koja održava radionice kuhanja i uzgajanja zdrave i prirodne hrane. Buduća doktorandica Filozofskog fakulteta u Rijeci piše disertaciju na temu filozofije hrane te brine se za svoj vrt u Dolčiću

U podnožju Kastva uzgaja zdravu hranu po biodinamičkim principima, ne koristi umjetna mineralna gnojiva i pesticide. Njezine sezonske biljke uzgojene su po organskim principima te rastu na zdravom tlu uz puno ljubavi i brige.

Održavanjem edukacija – radionica kuhanja i vrtlarenja prenosi svoje široko znanje o organskom uzgoju, njezi i pripremi biljaka. Na svojem blogu obrađuje razne poput GMO-a, što znači eko uzgoj i što je sezonalnost.

Ovim pristupom poštujem prirodu čiji smo mi samo jedan dio, zemlju i mikroorganizme u tlu, a poštujem i čovjeka i njegovo zdravlje budući da nema umjetnog mineralnog gnojiva niti pesticida koji uništavaju tlo, vodu, zemlju, a posljedično i ljudsko zdravlje, govori nam Ana.

 

Nadamo se da smo ti ovime uspjeli približiti svijet zdrave hrane i potaknuli te na promjenu i poboljšanje tvojih životnih navika!

Zaprati eSTUDENT Facebook i Instagram profil. Više informacija o projektu možeš pronaći na našem webu ili se pretplati na naš newsletter kako bi uvijek bio informiran o aktivnostima udruge.

Ostale objave

10. 06. 2021.

Izlet u jednu od najbrže rastućih softverskih kompanija u Hrvatskoj

Kako je raditi u softverskoj kompaniji koja uspjeh ne mjeri brojem proizvoda već godinama uspješnih partnerstava, otkrili su nam z...

09. 06. 2021.

Njega tijela – tebi na dlanu

Upoznaj tri domaća proizvođača prirodne kozmetike koji će promijeniti tvoju beauty rutinu.

07. 06. 2021.

Drugi razgovor Network of STEM: “Faks je temelj i osnova za ovaj posao, ali odlične pojedince izdvaja rad na sebi i vanjskim projektima vezanim za struku”

Prvo izdanje Network of STEM projekta iza nas je. Saznajte više o tome kako se izdvojiti u masi koja se trenutno želi baviti poslo...

07. 06. 2021.

Održiva moda – novi trend ili budućnost tekstilne industrije?

Ivana Biočina, osnivačica i voditeljica IOM-a održala je 28. svibnja online predavanje na temu „Održiva moda“.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri