eStudent Logo
Zeleni korak za zelenu promjenu – kako se zdravije hraniti?

Zeleni korak za zelenu promjenu – kako se zdravije hraniti?

Autor: Tena Žuger, 03. 06. 2021.

Koncept konzumiranja zdrave hrane i njezinog uzgoja postao je sve rašireniji tijekom posljednjih nekoliko godina. Donosimo ti mjesta i ljude koji svojim djelovanjem mijenjaju životne navike građana te se brinu za okoliš, domaće proizvode i tvoje zdravlje.

Virtualni zagrebački plac

Kuda poći po domaće proizvode tijekom karantene? Odgovor je jednostavan – na Virtualni zagrebački plac! Javna Facebook grupa osnovana je kako bi se pomoglo lokalnom gospodarstvu i građanstvu da dođe do hrane koju proizvode lokalni poljoprivredni proizvođači. Cilj im je „povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti“.

Svaki dan novi OPG-ovi, obrti ili samostalne osobe objavljuju svoje domaće kreacije, a odaziva ima uvijek. Odlično je za novonastale obrte koji tek kroče na tržište domaćih proizvoda.

Nažalost, situacija s epidemijom koronavirusa nam je svima u svega nekoliko dana pokazala kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti. - Virtualni zagrebački plac 

 

The Škarnicl

Ako tvoj đir nije online kupovina i dogovori tu je za tebe The Škaniclzagrebački dućan domaće hrane, na adresi Jaruščica 5a, koji spaja tradicionalne namjernice s modernim životom mladih obitelji. Cilj im je „opskrbiti Novi Zagreb domaćom hranom i pokazati susjedima kako bi kuhale naše bake da su opet mlade.“ Kvaliteta hrane koja dolazi od domaćih proizvođača potvrđuju njihov moto - straight from the njiva

U dućanu možeš pronaći svježe meso, voće, povrće, ribu, zimnice, ulja, kruh, začine, jaja, sir, mlijeko i mnoge druge koje će tvoj obrok učiniti još ukusnijim. Domaće poslastice sa sela mogu poslužiti kao idealni last-minute poklon; ako slastice nisu za tebe bez brige imaju brojne grickalice, čaj, kavu i zdrave shakeove, u različitim veganskim i bezglutenskim opcijama.

Ekskluzivna i  sigurna alkoholna i bezalkoholna pića, poput domaćeg džina, rakije i pive te svježih sokova  možeš pronaći u svojem susjedstvu blizu Arene.

 

Anino povrće

Možda želiš sam uzgojiti paradajz ili papriku, a ne znaš kako početi. U pomoć dolazi Ana Smokrović, vrtlarica i edukatorica koja održava radionice kuhanja i uzgajanja zdrave i prirodne hrane. Buduća doktorandica Filozofskog fakulteta u Rijeci piše disertaciju na temu filozofije hrane te brine se za svoj vrt u Dolčiću

U podnožju Kastva uzgaja zdravu hranu po biodinamičkim principima, ne koristi umjetna mineralna gnojiva i pesticide. Njezine sezonske biljke uzgojene su po organskim principima te rastu na zdravom tlu uz puno ljubavi i brige.

Održavanjem edukacija – radionica kuhanja i vrtlarenja prenosi svoje široko znanje o organskom uzgoju, njezi i pripremi biljaka. Na svojem blogu obrađuje razne poput GMO-a, što znači eko uzgoj i što je sezonalnost.

Ovim pristupom poštujem prirodu čiji smo mi samo jedan dio, zemlju i mikroorganizme u tlu, a poštujem i čovjeka i njegovo zdravlje budući da nema umjetnog mineralnog gnojiva niti pesticida koji uništavaju tlo, vodu, zemlju, a posljedično i ljudsko zdravlje, govori nam Ana.

 

Nadamo se da smo ti ovime uspjeli približiti svijet zdrave hrane i potaknuli te na promjenu i poboljšanje tvojih životnih navika!

Zaprati eSTUDENT Facebook i Instagram profil. Više informacija o projektu možeš pronaći na našem webu ili se pretplati na naš newsletter kako bi uvijek bio informiran o aktivnostima udruge.

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri