eStudent Logo
Zavirite u radionice Zelenog eMJESECa

Zavirite u radionice Zelenog eMJESECa

Autor: Jelena Bekić, 25. 05. 2023.

Mjesec svibanj rezerviran je za radionice i predavanja na temu ekologije i očuvanja okoliša. Neka vas ovaj projekt motivira da i vi budete aktivni i sudjelujete u malim, zelenim promjenama koje su velike za prirodu. Spoj društva i okoliša vodi nas prema održivoj i zelenijoj budućnosti.

U sklopu projekta Zeleni eMJESEC provodile su se radionice na zanimljive teme o izradi nakita, izradi hotela za pčele te izradi kokedame. Pronađite inspiraciju u nekoj od navedenih radionica i krenite s izradom!

Radionica upcycled nakita by Margita Bralić

Prva održana radionica bila je 9. svibnja 2023. godine, a prisutni su mogli naučiti kako uz malo kreativnosti izraditi nakit koji ima ekološku vrijednost. Studenti su izrađivali naušnice od plastičnih vrećica. Bili su podijeljeni u četiri skupine, a prva skupina je glačala plastične vrećice kako bi se dobile tanke folije, druga je izrađivala nacrt naušnica, treća je izrezivala plastične vrećice od plastičnih folija, a zadnja skupina je povezivala plastični privjesak s metalnim dijelom naušnica. Također, sudionici su izrađivali i prstenje od aluminijskih traka. 

„Temeljna okosnica u mojem obrtu je istraživanje različitih materijala, tako sam dobila inspiraciju i za ovu radionicu. Trenutno radim s epoxy smolom, metalom, polimernom glinom… Volim istraživati materijale, kako se materijali međusobno nadopunjuju, želim razumjeti kemiju iza njih i kojeg su podrijetla“, rekla nam je voditeljica radionice Margita Bralić.

Svoje iskustvo s radionice prepričala nam je i studentica 3. godine preddiplomskoj studija Psihologije, Jelena Lesjak. 
„Prijateljica mi je preporučila radionicu zato što mi se svidjela njezina ogrlica koju je napravila Margita. U slobodno vrijeme volim izrađivati nakit, a i svidjelo mi se što je upcycled radionica, činilo mi se korisno i došla sam. Bilo mi je jako lijepo, naučila sam neke nove tehnike izrade nakita koje mi uopće nisu pale na pamet.“

Radionica izrade hotela za pčele by Hana Jurković (BIUS)

Radionica izrade hotela za pčele počela je s kratkim predavanjem na kojem su sudionici mogli naučiti osnovne stvari o pčelama. Pričalo se o krizi oprašivača, solitarnim pčelama, bojama koje pčele vole, ali i svemu što mi kao društvo možemo učiniti i kako možemo pomoći pčelama. Svi prisutni su radili svoje hotele za pčele pomoću boce i cjevastih grančica u koje će pčele moći odlagati jaja. 

„Radionica me zaintrigirala jer je bila na temu onoga što prije nisam imala prilike vidjeti, pa sam se zato i prijavila. Iznenadile su me neke činjenice o pčelama, a sama izrada hotela je toliko jednostavna, a može spasiti i produžiti život pčela“, rekla nam je studentica Ramona s Filozofskog fakulteta.

Radionica izrade kokedame by Manda Rotter

Kokedama potječe iz Japana, a to je zanimljiv način uzgoja biljaka. Studenti su s ove radionice mogli ponijeti izrađenu kokedamu koja će krasiti prostorije njihovog doma. Sami su mogli odabrati biljku koju žele posaditi, a nakon toga su biljku čistili od zemlje kako bi ostao samo njezin korijen. Sljedeći korak bilo je čišćenje i natapanje mahovine u vodi. Zatim, bilo je potrebno napraviti smjesu od potrebnog materijala te od smjese napraviti kuglu. Na kraju se biljka umetne u kuglu, a sve se omota mahovinom koja se pričvrsti špagom ili trakom. 

„Ideja za radionicu proizašla je iz toga što se volim igrati s biljkama, proučavati razne vrste i gledati kako funkcioniraju te eksperimentirati. Stvar s kokedamom je da podsjeća malo na šumu i zanimljivo je ponijeti dio prirode doma. Ljudima je zanimljivo saznati kako se to može napraviti, ali i kako se brinuti za nju“, ispričala je voditeljica radionice Manda. 

Saznaj više!

Za više informacija o zanimljivim projektima posjetite našu web stranicu. Prisutni smo i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu. Ako ne želiš propustiti novosti vezane za Udrugu, pretplati se na naš newsletter

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri