eStudent Logo
Virtualni izlet u British American Tobacco, jednu od najpoznatijih multinacionalnih kompanija

Virtualni izlet u British American Tobacco, jednu od najpoznatijih multinacionalnih kompanija

Autor: Ivana Zupčić, 27. 11. 2021.

S početkom nove godine, STARTER tim eSTUDENTA ponovno se bacio u organizaciju projekta Izlet na buduće radno mjesto. Prošle srijede 24. studenog održali su virtualni izlet u svjetski poznatu kompaniju BAT (British American Tobacco). Ova britanska multinacionalna tvrtka osnovana je 1902. godine, a bavi se proizvodnjom i prodajom cigareta, duhana, te drugih nikotinskih proizvoda. Kompanija koja broji preko 50 000 zaposlenika diljem svijeta i Hrvatske idealna je prilika za sve studente koji su zainteresirani pridružiti se i naučiti nekoliko novih vještina. 

Prilikom predstavljanja British American Tobacco kompanije, studenti su imali priliku čuti razna iskustva pojedinih zaposlenika. Tako su dvije zaposlenice odjela proizvoda nove generacije dale kratku sliku o zadacima za koje su one zadužene: 

„Opis našeg posla je dovođenje naših proizvoda na tržište. Analiziramo razne podatke i rezultate, te održavamo razne kampanje kako bi uspješno plasirale proizvode na tržište. S obzirom da su fokus našeg poslovanja sami potrošači, naš se posao svodi na sam teren, kada obilazimo razna prodajna mjesta.“ 

Glavni kontakt s potrošačima imaju hostese koje provode istraživanje tržišta, te predstavljaju novoplasirane novitete s tržišta. Iako zaposlenici priznaju kako se svakodnevno susreću s novim izazovima, njihova volja i zajednički timski rad omogućuju im da zajedničkim snagama dođu do svog cilja. 

Svoje iskustvo rada u BAT-u podijelila je i bivša studentica, a sada stalna zaposlenica koja im se pridružila prije godinu dana kada se otvorio natječaj za internship: 

„Dosadašnji put je stvarno bio dinamičan. Imala sam prilike vidjeti i kako je na terenu, i u office-u, te koliko je važan svaki segment u poslovanju. Isto tako sam imala prilike jedno vrijeme raditi u financijama kao referent naplate potraživanja, gdje sam bila u komunikaciji s kupcima svakodnevno, te pratila i kontrolirala proces naplate.“ 

Za iskustvo koje je stekla trebalo je puno strpljenja i borbe, ali kako i sama kaže: „U kojem god odjelu vi završili, stvarno možete puno toga naučiti od svojih kolega i radna ekipa u BAT-u je definitivno nešto najbolje!“ 

Voditeljica ljudskih resursa, Sanja Šijanec, okupljenima studentima je ukratko dala uvid u Assessment centar - pristup višestruke procjene, neophodan kako bi se olakšao selekcijski proces zaposlenja. Glavni akteri assessment centra su assessori čija uloga je pokušati navesti kandidate na krivi trag s informacijama kako bi provjerili njihovo znanje o sadržaju, ali i poboljšali njihove vještine. 

Sastavni dio assessment centra su grupni zadatak, prezentacije i igranje uloga. Grupni zadatak služi kako bi se u određeno vrijeme došlo do zajedničkog cilja, pri čemu svatko ima individualnu ulogu. 

Prezentacija služi za prikazivanje prezentacijskih vještina, te informacija, a za cilj ima prezentiranje kandidata i odgovaranje na pitanja assessora. Kao najteži dio posla dolazi igranje uloga gdje assessori i kandidati cijelo vrijeme igraju uloge, a pritom se trude doći do svog cilja.

Ovo predavanje prvenstveno je posjetiteljima dalo bolji uvid u firmu British American Tobacca, te im omogućilo dodatna znanja o segmentima assessment centra koji svakako može poslužiti u daljnjem poslovanju. 

Naposljetku su zaposlenici okupljenima najavili natječaj za internship koji će se otvoriti u siječnju 2022. godine. Izabrani studenti će tijekom cijelog procesa imati svog mentora koji će im predstaviti ciljeve firme, te ih educirati o novim vještinama i zadacima. 

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili sličnim projektima, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

16. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Engineering su otvorene!

Pronađi svoju frekvenciju: do 31. siječnja prijavi se na LUMEN Engineering natjecanje s područja elektrotehnike

14. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Development su otvorene!

Otvorene su prijave za LUMEN Development. Prijavi se, pokaži svoje sposobnosti i osvoji nagrade!

13. 01. 2022.

Počinju prijave poduzeća za sudjelovanje u Zlatnom indeksu

Zlatni indeks već dvanaestu godinu zaredom omogućuje studentima da nagrade poduzeća za kontinuirani doprinos razvoju akademske zaj...

10. 01. 2022.

Bright minds, bright ideas!: otvorenje LUMEN platforme

Otvorenje LUMEN platforme za studentska natjecanja održat će se u petak 14. siječnja u prostorijama Studentskog Centra.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri