eStudent Logo
Uvod u analizu zvuka - prva radionica LUMEN Data Science

Uvod u analizu zvuka - prva radionica LUMEN Data Science

Autor: Laura Vidović, 13. 03. 2023.

Održana je prva LUMEN Data Science radionica na temu "Uvod u analizu zvuka", koju su 10. ožujka organizirali tim LUMEN Data Science i partnersko poduzeće Valcon. Radionica je održana u njihovom uredu u Heinzelovoj ulici, ali i online putem aplikacije Teams s početkom u 10 sati. 

Uvod u analizu zvuka je odabran kao tema zbog potrebe za uvodnim upoznavanjem studenata sa zvukovnim datotekama i njihovom obradom unutar Python jezika. Sveukupno 66 sudionika detaljno je pratilo svaki savjet i uputu Karla Kotarca, Senior Data Scientista tvrtke Valcon i voditelja radionice. 

Ispričao nam je kako je njegova kolegica radila nekoliko tjedana na pripremi radionice, a uz kolegu Ivana se prošli tjedan aktivnije uključio u pripreme. 

- Bilo mi je vrlo drago nakon 8 godina ponovno imati priliku raditi malo sa studentima. Nadam se da je radionica pomogla studentima da uđu u svijet analize zvuka. Meni je bilo zanimljivo, rekao nam je Karlo Kotarac. 

Nadodao je kako su od studenata u uredu dobili samo pozitivne povratne informacije, a natjecateljski zadatak mu se jako sviđa jer smatra da će pri rješavanju zadatka studenti naučiti puno i imati priliku pokazati kreativnost. 

Pomoću librosa paketa, učitavali su zvukovne datoteke i pratili zvukovne signale u domeni frekvencije. Također su upoznati sa spektrogramima i Mel Frequency Cepstral Coefficients. Na taj način su se pripremali za natjecateljski zadatak i dobili osnovni uvid u zvuk i manipulaciju njime. 

Radionica je trajala sveukupno 2 sata s jednom pauzom, tijekom kojih su sudionici imali vremena i za rješavanje zadataka u kojima je trebalo koristiti metode za separaciju i miksanje signala, budući da im je znanje transformacije signala bitno zbog prirode natjecateljskog zadatka. 

- Svjesni smo da u natjecanju sudjeluju studenti s različitih godina te da bi nekima ovakva uvodna radionica mogla pomoći da naprave prvi korak prema treniranju machine learning modela. Dio vremena smo posvetili osnovnim reprezentacijama zvukovnih signala, a dio različitim transformacijama na zvukovnim signalima. Zadnjih 20ak minuta radionice smo studentima ostavili da samostalno riješe neke zadatke, objasnio nam je Karlo Kotarac. 

 

 

Upoznati su s raznim formulama koje su koristili na primjerima zvuka mačke, motorne pile i spektrogramima flaute, klavira, saksofona i trube. Tako su na primjeru zvuka mačke vrijednosti signala oscilirale oko nule, a pratile su se i vremenska domena, amplituda i frekvencija.

Natjecatelji su saznali i neke zanimljive činjenice poput toga da slonovi komuniciraju koristeći infrasound, a cijela atmosfera radionice bila je ugodna i svima je pružena pomoć kod bilo kakvih poteškoća, kao i odgovori na sva njihova pitanja. 

Podijeljeni su im izvori koji su korišteni tijekom radionice i za rješavanje zadataka, a kasnije su im poslana sva rješenja kako bi mogli provjeriti jesu li zadatke uspješno savladali.

Vještina poznavanja područja Data Science važna je zbog uvida koje znanstvenici otkrivaju i koji se kasnije koriste u poslovnim odlukama kako bi se potaknula profitabilnost ili inovacija. U ovom slučaju su potrebne tehničke vještine za manevriranje ogromnim količinama podataka. 

LUMEN Data Science natjecanje traje do 3. lipnja kada se održava završnica natjecanja, a sljedeća radionica je 22. ožujka i održava ju naš Premium partner Atomic Intelligence, koji je ove godine osmislio i natjecateljski zadatak vezan za audio klasifikaciju. 

Glavni cilj natjecanja je da svi sudionici steknu praktično znanje iz raznih područja, a istovremeno uz timski rad i analitičko razmišljanje dođu do kreativnih rješenja. Također, fokus je i na povezivanju studenata s partnerskim poduzećima kako bi ušli u svijet poslovnih prilika. Osim ugodne i prijateljske atmosfere, najuspješnije natjecatelje čekaju i vrijedne nagrade.

Saznaj više!

Više informacija o ovom, ali i drugim LUMEN natjecanjima, Udruzi i ostalim projektima pronađi na našoj web stranici ili društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se i na naš newsletter ako želiš biti u tijeku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

21. 03. 2023.

Karijerni aerodrom je za ovu godinu zatvorio svoje piste!

U proteklom tjednu, od 13. do 17. ožujka, održala su se online predavanja i radionice u sklopu projekta Karijerni aerodrom.

20. 03. 2023.

Što su superfood namirnice?

Ponekad nam pravilna prehrana nije prioritet, no pomoću namirnica zvanim Superfood, bogatih mineralima i vitaminima možemo znatno ...

20. 03. 2023.

Proslavili smo rođendan s vama!

Rasprodali smo Ritam grada i proslavili 19. rođendan

19. 03. 2023.

Svoje komunikacijske vještine unaprijedi i ove godine u sklopu projekta Presentation skills

U sklopu projekta Presentation skills održati će se mnoga predavanja koja će predvoditi stručnjaci

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri